Prijava

Vaša prijava

IVAN BEKAVAC Stanje u hrvatskom zdravstvu je iz dana u dan sve teže

[]

Posljednjih nekoliko mjeseci jedna od glavnih tema ne samo u Hrvatskoj, nego i svijetu je pandemija koronavirusa. I dok su mnogi još uvijek teoretičari zavjere i tvrde kako je tu riječ o samo malo jačoj gripi, te se ti isti ne pridržavaju nikakvih mjera jer smatraju da se iza brda nešto drugo valja, zdravstveni sustav je, slobodno možemo reći na koljenima.

Bolnice su pune, traži se respirator više, medicinsko osoblje ulaže zadnje atome snage kako bi pomoglo pacijentima koji, mnogi svoje posljednje dane dočekaju u bolnici, bez prilike da se oproste od svojih najmilijih.

Kakva je situacija na terenu, iz prve ruke, gostujući u programu City radija ispričao je doktor Ivan Bekavac, inače voditelj Savjeta za zdravstvo MOST-a, te vijećnik u skupštini Zagrebačke županije.

– Stanje u hrvatskom zdravstvu je iz dana u dan sve teže. Proteklih mjeseci bili smo svjedoci različitoj dinamici tijeka koronakrize gdje smo u proljetnim mjesecima uspješno odolijevali epidemiji, te na kvalitetan i stručan način osigurali mir građanima. Međutim, kasnije vrijeme unijelo je niz politikantskih intervencija u borbu protiv epidemije, a to se odrazilo povećanim brojem oboljelih pacijenata. Situacija je opasno eskalirala i svakodnevno bilježimo porast hospitaliziranih, kao i i sve veći broj pacijenata koji trebaju respirator.- rekao je Bekavac.

Kako ističe ne postoji potreban trend povećanja testiranja građana, ponovne uspostave nadzora nad kontaktima zaraženih, a ne vide se ni pomaci i osmišljavanje strategije u smjeru stavljanja koronakrize pod nadzor.

– Kolegice i kolege daju sve od sebe, rade iznad svojih mogućnosti, žrtvuju svoje zdravlje, sigurnost svojih obitelji. Nažalost, kolege zdravstveni djelatnici su zadnji ljudi koje naši pacijenti vide u svojem životu. To su teške životne situacije s kojima se svakodnevno suočavaju. Iz tog razloga, politika bi trebala pokazati više odgovornosti, kako prema građanima koji su žrtve ovo koronakrize, ali i prema nama zdravstvenim djelatnicima koji smo pogođeni ovim okolnostima.

Bekavac ističe da je neophodno početi ozbiljno zdravstvo doživljavati kao temu i djelatnost koja je ishodište zdravog napretka jedne zemlje. Podsjetio je da smo svi odmalena učili kako je zdravlje najveći kapital, kako je bitno živjeti zdravo i imati zdrave navike.

– Vidimo kako država nije zainteresirana za zdravstvo, dokaz tome su prevelike liste čekanja koje se moglo riješiti davnih dana održivom i učinkovitom digitalizacijom sustava naručivanja, kao i procjenjivanjem opravdanosti pojedinih pretraga i zahvata. Još uvijek nam nedostaje sustavan pristup reformi zdravstva, ona kao takva nije niti započela, strategija zdravstva ove godine upravo ističe. Pred nama je jedan vrlo neizvjestan period u kojem će korona kriza oštetiti u velikoj mjeri kapacitete zdravstvenog sustava, ostaviti za sobom veći broj bolesnih i preminulih pacijenata, ne od COVID-a nego od drugih bolesti.

Što se Velike Gorice tiče, Bekavac smatra da se može i mora bolje.

-Naši zdravstveni djelatnici u Gorici daju sve od sebe, i mi to znamo poznajući naše obiteljske liječnike, međutim, premalo ih je na dispoziciji građanima. U konačnici Dom zdravlja se treba osuvremeniti, laboratorij također pripada jednom drugom vremenu. Moramo osigurati dostupnost zdravstvene zaštite specijalista 24 sata na dan u ovom gradu. To je projekt koji se mora i može omogućiti jer to nije nemoguće osigurati. Nama možda ne treba bolnica kakve gledamo u Zagrebu, ali treba nam dostupna zdravstvena zaštita na način da se ako je potrebno u Zagreb ide na sofisticirane zahvate koje ne trebamo izvoditi u gradu veličine poput Gorice, no potpuno je neprihvatljivo da građani zdravstvenu zaštitu ne mogu u većoj mjeri ostvariti u okviru Doma zdravlja.-zaključio je Bekavac.

Cijelu snimku razgovora poslušajte OVDJE.


OBAVIJEST

KORIZMENI KONCERT UZ RECITACIJE ELEGIJA RAJMUNDA KUPAREA