Prijava

Vaša prijava

Plenković predstavio nove mjere: Zatvaraju se kafići, restorani i teretane, nema svadbi…

[]

Premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije u četvrtak je predstavio nove mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa. Strože mjere na snagu stupaju u subotu, a na snazi će biti do 21. prosinca.

Ograničen je broj ljudi na javnim okupljanjima na 25, a na privatnima na 15. Javna okupljanja mogu trajati do 22 sata. Svadbe se obustavljaju, a na sprovodima može biti do 25 osoba. Na okupljanja koja su dopuštena za svaku osobu mora biti osigurano najmanje četiri kvadratna metra površine. U javnom prijevozu popunjenost ne smije premašiti 40 posto mjesta. Vozači, zaposlenici i putnici obavezni su imati maske na licu.

– Kada je riječ o prodavaonicama i trgovačkim centrima, na ulazu se mora istaknuti obavijest o najvećem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prostoru. Obavezna je primjena pojačane higijene i svakodnevno čišćenje prostora – kazao je Plenković.

Pekarnice smiju raditi do 22 sata, na snazi je i dalje zabrana prodaje alkohola od 22 do 6 sati. Obustavlja se rad kasina, automat klubova, kladionica, sajmova, drugih oblika turističkih i gospodarskih događanja. Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, restorana i kafića, osim hotela i kampova koji mogu usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja. Premijer je istaknuo i kako je restoranima dozvoljena priprema i dostava hrane te da kupac osobno preuzme u njima svoju narudžbu, dostavom i drive-in uslugama.

Obustavlja se rad teretana, kao i sportski događaji. Obustavljaju se treninzi osim za najviše stupnjeve natjecanja. Zatvaraju se teretane i sportski centri, a nema ni proba amaterskih zborova. Nema dječjih igraonica, nema plesnih škola. U kinu nema konzumacije hrane. Škole stranih jezika mogu biti samo online. Autoškole, teoretski dio online, vožnja uz pridržavanje mjera. Misna slavlja, preporuka je da se prenose preko TV programa ili preko radija, za njih vrijedi jednako ograničenje od 25 vjernika koji mogu prisustvovati.