Prijava

Vaša prijava

Aktualac: Vijećnike i dalje brine ZET

[]

Aktualni sat 24. sjednice Gradskog vijeća započeo je pitanjem vijećnice Katarine Šeravić Lovrak o načinu na koji će Grad pomoći roditeljima čija djeca pohađaju goričke vrtiće a morala su u samoizolaciju. – Korigirali smo cijene vrtića i u proljeće, odnosno roditelji su plaćali pola iznosa cijene vrtića ili gotovo ništa. U tijeku je izrada “Covid mjera” za 2021. godinu u koju će ući i status roditelja čija djeca nisu mogla zbog samoizolacije ići određeni period u dječji vrtić, a detalji će biti poznati kroz koji tjedan. – najavio je zamjenik gradonačelnika Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Vijećnik Marijo Zdelar ponovo je povukao pitanje javnog prijevoza na području Velike Gorice. -Podsjećam vas kako je SDP još 2017. godine predlagao izradu Studije javnog gradskog prijevoza s ciljem dugoročnog rješavanja problema na području našeg grada. Zanima me da li je analiza naručena, koji su rezultati  i koja je cijena izrade? – Važnost zadovoljstva naših sugrađana javnim gradskim prijevozom je naš prioritet. – naglasio je Ervin Kolarec, vršitelj dužnosti gradonačelnika Velike Gorice. – Želimo da naši sugrađani imaju istu cijenu prijevozničke karte, a u proračunu smo osigurali značajna sredstva za sljedeću godinu po pitanju javnog prijevoza. U tijeku su pregovori sa ZET-om koji je dugogodišnji koncesionar na našem području, no kako sada stvari stoje, cijena prijevoza će se ipak povećati. Kolika će ona biti, uz naša nastojanja da povećanja budu minimalna, vidjet ćemo po završetku pregovora. – naglasio je Kolarec, te dodao kao će do kraja ove godine biti raspisan Javni poziv za spomenutu studiju gdje će biti definirane smjernice za buduće razdoblje kao i mogućnost promjene prijevoznika, a koja za sebe veže i mogućnost izmještanja ZET-ove garaže. No, prvi korak je dogovor sa gradonačelnikom Zagreba i sa ZET-om.

Infrastrukturu za predškolce željno iščekuju u Maloj Buni, a prema riječima vijećnika Josipa Jerlekovića kojeg je zanimao proces izgradnje, novi dječji vrtić je od vitalne važnosti za ovaj ruralni dio Grada Velike Gorice. – Projekt izgradnje dječjeg vrtića u Maloj Buni vrijedan je 3,4 milijuna kuna a radovi kreću sljedeći tjedan. 110 kvadratnih metara ovog vrtića koristit će djeca iz Male Bune, Kozjače i Šiljakovine i drugih okolnih naselja te će uvelike podići standard života na tom području. Planirani završetak radova je do početka iduće upisne godine. – odgovorio je zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Jerleković je zatražio i odgovor na pitanje oko izgradnje ceste koja spaja Veliku Goricu i Kravarsko. Riječ je naime o cesti Kozjača-Novo Brdo. – Razgovarali smo sa Županijskom upravom za ceste jer je dio te prometnice pod ingerencijom Zagrebačke županije, točnije 1,5 kilometara, a 500-tinjak metara je u nadležnosti Grada Velike Gorice, te mogu najaviti kako će ova cesta ići u rekonstrukciju u proljeće 2021. godine. – kazao je Kolarec. Vijećnik Bekić nadovezao se na izgradnju prometnica, a zanimalo ga je u kojoj je fazi izgradnja Tomaševićeve ulice. – Dobili smo peticiju potpisanu od strane 400-tinjak sugrađana koji žive ili su vezani uz ulicu Stjepana Tomaševića, i mogu najaviti kao njena rekonstrukcija ulazi u Program održavanja nerazvrstanih cesta prometne infrastrukture. To znači da će ova ulica dobiti novi kolnik i pješačke staze, parkiralište, sustav oborinske odvodnje te novu javnu rasvjetu. Glavni projekta je gotov a odnosi se na dužinu od 220 metara od Svačićeve do dječjeg vrtića. Nakon ishođenja svih dozvola, radovi bi trebali krenuti na proljeće. Nikad veća sredstva nisu bila osigurana u našem proračunu za održavanje cesta, kao u Prijedlogu proračuna za 2021. godinu. – rekao je vršitelj dužnosti gradonačelnika Velike Gorice Ervin Kolarec. Osim toga, iduće godine kreće i rekonstrukcija ulice Podložnica u dužini 220 metara, te prva faza rekonstrukcije ulice Petra Zrinskog koja će na svojih 700-tinjak metara dobiti oborinsku kanalizaciju. Gradit će se i ulica Matije Gupca dužine oko 300 metara, a završit će se i ulica Antuna Kačića Miošića te prometnica F2 u Poslovnoj zoni. Rekonstrukciju nagodinu očekuje i Odranska ulica, Školska i dio Stepanske ulice u Donjoj Lomnici, te ulica Vjekoslava Majera u centru grada. Vijećnik Željko Stanilović povukao je pitanje o ulici Gajec u Okuju koja još uvijek čeka asfalt na svojih 600 metara dužine, a prema riječima Ervina Kolarca, Gajec će u punom profilu biti asfaltiran sljedeće godine. Opetovano pitanje vijećnika Damira Šimunića na nekoliko proteklih sjednica je most u Čičkoj Poljani, a i na ovom Aktualnom satu je pitao zašto ta investicija nije obuhvaćena proračunskim sredstvima za 2021. godinu. Dubravko Katulić, pročelnik za komunalne djelatnosti i promet objasnio je kao je idejni projekt završen, realizacija kreće iduće godine a obuhvaća rekonstrukciju kojom će se zadržati prvobitni vizual.