Prijava

Vaša prijava

Vijećnici izglasali proračun za 2021. godinu, evo kako izgleda…

[]

Sa 17 glasova ‘za’ i osam glasova ‘protiv’, Gradsko vijeće izglasalo je proračun za 2021. godinu s projekcijom za 2022. i 2023. godinu. Novi proračun Velike Gorice ‘težak’ je 551.565.000 kuna, a u njemu se nalazi i novo kreditno zaduženje od 36 milijuna kuna.

Rasprava o proračunu bila je najžustriji dio 24. sjednice Gradskog vijeća, a i vladajući i oporba doveli su pročelnicu Upravnog odjela za financije Žanetu Štefančić do emotivnog istupa na rubu suza.

Obrazloženje prijedloga

Izlaganje o stavkama proračuna iznio je zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Ervin Kolarec, koji je kazao kako je fokus komunalnih aktivnosti na uređenju i održavanju prometnica, a u idućoj godini za tu će stavku biti izdvojeno 41.5 milijuna kuna. Oko 16 milijuna kuna otići će za mjesne odbore i četvrti, odnosno održavanje javnih površina i zgrada, a za 700 tisuća kuna povećava se i trošak javne rasvjete. Povećanje od 17 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu, objasnio je Ervin Kolarec, rezervirano je za ZET te ćemo za tu stavku u 2021. izdvojiti više od 30 milijuna kuna.

– Povećali smo pomoć umirovljenicima. Zadržavamo razinu stipendiranja učenika i studenata, a za to je osigurano gotovo 3,3 milijuna kuna. Nismo smanjivali sredstva, iako zbog COVID-a je bilo pitanja da li će se smanjiti davanja vatrogascima, Zajednici sportskih udruga i Zajednici kulturno-umjetničkih udruga, ali mi se nismo odlučili na to – objasnio je Kolarec i dodao kako su u ovom proračunu povećana i izdvajanja za poticanje poduzetništva.

Za gradnju nerazvrstanih cesta planira se izdvojiti 11 milijuna kuna, a za dovršetak groblja u Kušancu osigurano je gotovo 9 milijuna kuna. Gotovo 8 milijuna kuna dobit će mjesna samouprava za male komunalne akcije. Ako okolnosti dozvole, kazao je Kolarec, plan je i financiranje Poduzetničkog inkubatora s 4.4 milijuna kuna.

– Mislimo da je ovaj proračun razvojan, od nekih projekata smo uslijed pandemije odustali, ali smo odredili jasne prioritete. Ovaj proračun ima za cilj očuvati financijsku stabilnost grada, stvoriti preduvjete za rast zaposlenosti, voditi brigu o socijalno ugroženim skupinama društva, poboljšati kvalitetu života stanovnika, brinuti za okoliš te podići razinu kvalitete javnih usluga – zaključio je Kolarec.

S njim se nije složio Mario Zdelar iz SDP-a te je odmah primijetio kako je Kolarec kazao kako 2021. godina zbog pandemije neće biti laka.

– Kad gledam proračun za 2021. godinu mislim da će ona biti super. Pred sobom imam i prijedlog proračuna za 2020. s projekcijama za 2021. i 2022. Što se to u ovoj godini dogodilo da mi imamo takve ambicije da ćemo ostvariti za 180 milijuna veće prihode? Desila se korona, desilo da će veći broj ljudi biti na minimalcu od 4.000 kuna, desilo se da nam se smanjuju prihodi jer su nam ugostitelji zatvoreni i sve to vuče jedno drugo – objasnio je Zdelar i zapitao se kako će zaraditi novce koje planiraju uprihoditi u proračun.

SDP-ovac je zaključio i kako su kapitalni projekti preslikani iz prošle godine te je proračun nazvao ‘listom želja’. Osim toga, socijalna izdavanja su po njemu nedovoljna, a gorička izdvajanja od 200 kuna za umirovljenike usporedio je s onima grada Umaga koja idu od 1.000 do 4.000 kuna.

– Ministarstvu financija poslao sam zahtjev za Proračunski nadzor proračuna zbog osnovane sumnje u povredu proračunskih načela točnosti i transparentnosti. Ovaj proračun je totalno sumanut i temelji se na ‘fejkanim’ podacima iz rebalansa. Ako mi imamo službenu procjenu Vlade i ministra financija da će BDP rasti 3,5 posto sljedeće godine, dajte mi recite tko može reći da će rasti prihodi u Velikoj Gorici za 12 posto, a prihodi od poreza za 15 posto – smatra nezavisni vijećnik Alan Šembera.

U obranu proračuna je pak stao HDZ-ov Darko Bekić.

– Nakon rezanja koja smo vidjeli u rebalansu proračuna, ovaj proračun  možemo gledati s malo više optimizma. Svi globalni pokazatelji govore o oporavku u 2021. godini pa tako i naš proračun ide u tom smjeru. Poseban naglasak u ovom proračunu biti će na našim cestama i tu se planiraju rekordni iznosi. No, život u gradu nisu samo ceste. Za predškolski odgoj, školstvo i sport izdvojit ćemo 230 milijuna kuna, znači gotovo polovica proračuna ide na naše vrtiće, škole i sport – istaknuo je Bekić.

Oporba: Proračun je lista želja pred izbore

U nastavku je oporba nastavila negodovati zbog proračuna, pa je tako vijećnica SDP-a Katarina Šeravić Lovrak ironično zaključila kako je iduća godina ipak izborna pa je moguće da se ova ‘lista želja’ i ostvari.

– Mene ovo sve podsjeća na seriju “U zdrav mozak”. Da ste vi donijeli rebalans prije tri mjeseca, a sad razgovaramo o proračunu, donekle bi ovaj prijedlog proračuna i imao nekog smisla, iako nema nikakvog smisla. Skidali smo 73 milijuna kuna na rebalansu, a sad predlažemo skoro 20 milijuna kuna veći proračun. Čekaju nas teške i izazovne godine. Ne znamo kakva će biti situacija s COVID-om, a vidimo da ste sva smanjenja podvukli pod COVID i onda ste hrabri predlagati ovakav proračun koji je samo predizborno napuhavanje – smatra GLAS-ov Pero Josipović, a još je dodao i kako:”Ako uzmemo otplatu kredita tijekom 2021. godine što iznosi 28 milijuna kuna zajmova, Grad Velika Gorica u ovom trenutku zadužena je oko 123 milijuna kuna.”

Svi amandmani oporbe su odbijeni

Na proračun za 2021. godinu oporba je podnijela 15 amandmana i svi su oni odbijeni jer, objasnila je pročelnica Žaneta Štefančić, ‘nisu u skladu s odredbama Zakona o proračunu’.

– Ja sam vijećnici Karmen Rak poslala upute i primjer kako ispravno pisati amandman i taj sam joj amandman čak ja osobno ručno izradila tako da ne bude dvojbe oko toga kako nešto treba izgledati. Međutim na taj jedan amandman došlo je još devet, i kada sam ja to vidjela rekla sam da nisu u skladu sa Zakonom jer određene stvari nisu ispoštovane. Što se tiče suštine i prijedloga tih amandmana oni svakako po meni mogu biti u planu bilo koga tko će biti na vlasti i uvrstiti se, ali tehnički ne mogu – objasnila je pročelnica Štefančić i dodala kako je zahvalna vijećniku Šemberi što je pozvao proračunski nadzor.

– Morate znati, gospodo, da sam ja kao pročelnica već prije predlagala da bi se trebala održati jedna edukacija kako bi vijećnici mogli raspravljati o proračunu. Ja sam dobila odgovor da nitko od vijećnika nije zainteresiran. Proračun je transparentan do kraja. Transparentnost proračuna nije ono o čemu vi pričate. Ja se ispričavam ako je ovo osobne prirode, ali to je u najboljoj namjeri. Srce me boli kada pozicija šuti na sve, ali ja ne mogu šutjeti kao struka, mene to užasno boli jer proračun je transparentan. Srce me boli kada čujem da je sve samo loše i ništa ne valjda, ali u ovome gradu se zaista radi – završila je na rubu suza pročelnica Štefančić.