Prijava

Vaša prijava

FOTO: Ana Narandžić dobitnica Književne nagrade ”Albatros”

[]

09.12.2020. Velika Gorica. Ana Narandžić dobitnica Književne nagrade ”Albatros”. Stipe Bilić, urednik Biblioteke ”Albatros” i Ana Narandžić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dodjela Književne nagrade ”Albatros” u organizaciji Odjela za kulturu Pučkog otvorenog učilišta održana je danas (srijeda, 09.12.2020., 11 sati) u VIP dvorani POU-a. Ovogodišnja pobjednica Književnog natječaja ”Albatros 2020.” je Ana Narandžić, umirovljena učiteljica, rođena u Tuzli 1949. godine. Godine 1972. doselila se u Zagreb, diplomirala na Pedagoškoj akademiji, zaposlila se i osnovala obitelj. Pisanjem se bavi već duži period, a nakon umirovljenja intenzivnije se bavi i pisanjem i slikarstvom. Njenu zbirku kratkih priča ”Što je život bez stereotipa” prosudbeno povjerenstvo u sastavu Božidar Prosenjak, Maja Kušenić Gjerek i Darija Žilić proglasilo je najboljom od svih djela pristiglih na natječaj. Autorica se u pričama iz zbirke bavi mnogim temama koje nas okružuju, ali piše i o ”svijetu, o virtualnosti i realnosti koju smo poznavali i koja polako nestaje”.

09.12.2020. Velika Gorica. Ana Narandžić dobitnica Književne nagrade ”Albatros”. Ana Narandžić i Darija Žilić, članica prosudbenog povjerenstva. Foto: David Jolić/cityportal.hr

”…Pripovjedačica je blaga prema svojim likovima, njihovim nesavršenostima, krivim odlukama, nemuštim životnim potezima ne sudi, već im prilazi s empatijom i ponekad blagom ironijom. Očito je i životno iskustvo autorice, jer ona uspijeva proniknuti u dušu različitih lica, prati njihove živote i psihološka stanja. I pritom upravo stereotipi u svakodnevnom životu postaju način kojim se odnosi među ljudima mogu objasniti, i koji se potom mogu iznevjeriti… ” (iz recenzije)

09.12.2020. Velika Gorica. Ana Narandžić dobitnica Književne nagrade ”Albatros”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nagradu odnosno povelju dobitnici uručio je vršitelj dužnosti gradonačelnika Ervin Kolarec. Komplet knjiga autorici je predala Anita Pišković, ravnateljica POU-a. Autor likovnog rješenja naslovnice je Mato Lovrić. Moderatorica je bila Mirjana Marković.

09.12.2020. Velika Gorica. Ana Narandžić dobitnica Književne nagrade ”Albatros”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Književna nagrada “Albatros” se dodjeljuje od 1995. godine za autore iz Hrvatske i dijaspore koji pišu na hrvatskom jeziku, uključujući i dijalekte, a u obzir za nagradu dolaze sve književne vrste. Kontinuitet Nagrade i velik broj nagrađenih djela svjedoči da se radi o nagradi koja je zaživjela, a dosad objavljene knjige pravo su književno bogatstvo.

Galerija fotografija