Prijava

Vaša prijava

FOTO: Dodijeljene nagrade Grada Velike Gorice

[]

11.12.2020. Velika Gorica. Dodijeljene nagrade Grada najzaslužnijim pojedincima i udrugama. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Grad Velika Gorica i ove je godine dodijelio javna priznanja zaslužnim pojedincima odnosno udrugama koji su se istaknuli u svom djelovanju. Nagrade su na svečanoj sjednici povodom Dana Grada Velike Gorice (13. prosinca) dodijeljene danas (petak, 11. prosinca 2020. godine). Dobitnike ovogodišnjih nagrada potvrdilo je Gradsko vijeće na sjednici održanoj 7. prosinca 2020. godine.

Povelju Grada za životno djelo dobio je Miljenko Rojc-Braco, koji je već 50-ak godina aktivan u gospodarskom, političkom, društvenom, kulturnom i svim drugim segmentima života Velike Gorice. Osnivač je Obrtničke zadruge VE-GO i OPZ Velika Gorica, bio je čelnik Kinološkog društva Velike Gorice, predsjednik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada, član izvršnog odbora NK Radnik te je jedan od osnivača Turističke zajednice Grada Velike Gorice.

11.12.2020. Velika Gorica. Dodijeljene nagrade Grada najzaslužnijim pojedincima i udrugama. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nagradu Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića dobili su: Tomislav Mirko Špoljar, Verica Krajinović, Udruga pripadnika 153. brigade HV-a Velika Gorica i posthumno, Anka Šafran. Tomislav Špoljar, glazbenik i profesor u Umjetničkoj školi Franje Lučića, istaknuo se brojnim uspjesima, a posebno je značajan njegov doprinos u kulturi koji je ostvario kao umjetnički ravnatelj VG Brass festivala. Sa svojim učenicima Špoljar je do danas osvojio 135 domaćih i međunarodnih nagrada. Član je ocjenjivačkog suda na mnogobrojnim domaćim i inozemnim glazbenim natjecanjima. Verica Krajnović, mag. logopedije koja je u lokalnoj zajednici radila na mnogim projektima za unapređenje odgoja i obrazovanja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Krajnović je i osnivačica te voditeljica Udruge za unapređenje odgoja i obrazovanja Velike Gorice. Udruga pripadnika 153. brigade HV-a Velika Gorica osnovana je s ciljem očuvanja i širenja istine o ratnom putu pripadnika velikogoričke brigade, udruga organizira brojne aktivnosti i čuva uspomene na sve poginule pripadnike. Anka Šafran je bila aktivna sudionica društvenih i humanitarnih akcija, aktivna članica KUD-a Nova zora, a djelovala je i kroz Društvo žena te DVD Donja Lomnica.

11.12.2020. Velika Gorica. Dodijeljene nagrade Grada najzaslužnijim pojedincima i udrugama. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nagrada Grada Velike Gorice s likom Nikole Škrlca Lomničkoga posthumno su dodijeljene Kreši Hubaku i Stjepanu Kosu. Krešo Hubak poznat je kroz svoje političko djelovanje. Osim toga, bio je dugogodišnji predsjednik DVD-a Mraclin. Pod njegovim zapovjedništvom početkom Domovinskog rata okupila se Narodna zaštita. Stjepan Kos bio je dugogodišnji ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica, lovac, aktivist i političar, a obašao je niz dužnosti na gradskoj, županijskoj i državnoj razini. Bio je i strastveni kolekcionar knjiga, etno-predmeta, dokumenata, numizmatičar.

11.12.2020. Velika Gorica. Dodijeljene nagrade Grada najzaslužnijim pojedincima i udrugama. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nagradu Grada Velike Gorice Krčka vrata dobili su dr.sc. Željka Mačak Šafranko, Mladen Čunčić i Ivan Palčić. Željka Mačak Šafranko rođena je u Zagrebu, a odrasla u Velikoj Gorici. Ova mlada znanstvenica jedna je od najuspješnijih molekularnih biologinja u Hrvatskoj, a prva u Hrvatskoj je uspjela uzgojiti virus Sars-Cov-2 i tako dala važan doprinos u istraživanju tog opasnog neprijatelja za zdravlje čovjeka. Mladen Čunčić, diplomirani inženjer građevinarstva koji je, stoji u obrazloženju prijedloga za nagradu, kroz svoj rad kao pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet, izgradnju i geodetske poslove dao važan doprinos izgradnji mnogobrojne komunalne infrastrukture. Istaknuo se i u društvenom životu, posebice mjesta Kuče. Ivan Palčić iz Vukovine doživio je tešku prometnu nesreću u kojoj mu je trajno ozlijeđena leđna moždina. No, on i dalje aktivno živi, bavi se poljoprivredom, sportom i sudjeluje na različitim natjecanjima.

Nagrada Grada Velike Gorice Zlatna turopoljska podgutnica došla je ove godine u ruke Josipa Škofa, dugogodišnjeg kroničara Velike Gorice. Njegove fotografije objavljene su u brojnim medijima i publikacijama, a tako Škof promovira Veliku Goricu.

11.12.2020. Velika Gorica. Dodijeljene nagrade Grada najzaslužnijim pojedincima i udrugama. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nagrada Turopoljsko srce uručeno je Mariji Šapini i Civilnoj zaštiti Grada Velike Gorice. Marija Šapina. glazbenica i humanitarka, organizirala je mnoge akcije pomoći za liječenje djece s malignim oboljenjima, ali i akcije za obitelji slabijeg imovinskog stanja, osoba starije životne dobi i slično. Ista nagrada dodijeljena je i Civilnoj zaštiti Grada Velike Gorice zbog angažmana i rada na pomoći ljudima tijekom pandemije Covid-19. Posebno se to odnosi na članove Stožera, pripadnike DVD-ova, djelatnike velikogoričkog Crvenog križa i njihove volontere, koji su posebice u prvom valu pandemije riskirali svoje zdravlje kako bi pružili pomoć potrebitima.

U ime svih nagrađenih zahvalio se Miljenko Rojc. Prigodni glazbeni program izvela je Klapa Leggero. Moderatorica je bila Ana Mirenić.

Text i foto: Vanja Stanojević i David Jolić.

Galerija fotografija