Prijava

Vaša prijava

Ačkar obišao radove na Aglomeraciji i poručio: Neće na ovome stati

[]

Krešimir Ačkar jučer je preuzeo dužnost gradonačelnika Velike Gorice, a danas je već bio u obilasku gradilišta na projektu Aglomeracija Velike Gorice. Tako je Ačkar pokazao kako je ovo trenutno najveći i najbitniji projekt u gradu.

– Ovo je najveći povijesni projekt koji je čekan desetljećima na ovim područjima i to govori o njegovoj važnosti za naše sugrađane. Osim što će imati kanalizaciju u svojim domovima, dodana vrijednost su i uređene prometnice koje će sigruno podići standard i cijenu nekretnina u naseljima u kojima se ovaj projekt provodi. Kobilić je ogledni primjerak u ovome trenutku kako bi aglomeracija u konačnici za neko naselje trebala izgledati, osim onog dijela spajanja na kanalizacijsku mrežu kada bude gotov pročistač – kazao je na obilasku Ačkar.

Gradonačelniku Ačkaru u obilasku radova pridružili su se i novi direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić te voditelj projekta Časlav Dunović. Objasnili su u kojoj su fazi radovi na pojedinim cjelinama te što je s asfaltiranjem prometnica raskopanih zbog ovog projekta.

– Momentalno se nalazimo na dijelu dionice A2 na kojem su već izvršeni svi radovi. To obuhvaća naselja Kobilić i Bapča gdje smo završili s kompletnom sanacijom prometnica, s obzirom da je glavni kolektor odvodnje po glavnoj ulici prošao po jednom kolovoznom traku definirali smo i kompletnu sanaciju cijele prometnice, a ne samo djelomično. U tijeku su radovi dalje prema dionici A2.2. koju čine mjesta Črnkovec, Lekneno prema Trnju – kazao je Krunoslav Višić te dodao kako napreduju i radovi na dionici A3, gdje je bilo kašnjenja buduči da je pandemija usporila nabavu materijala.

Na dionici A3 završetak radova Višić očekuje na proljeće, a prema planu teku i radovi na dionici A1.

Podsjetimo, cjelina A1 odnosi se na rekonstrukciju i dogradnju sustava odvodnje šireg i užeg područja samog grada Velike Gorice i Lukavca, A2 se odnosi na dogradnju sustava oko budućeg vodocrpilišta Črnkovec, a cjelina A3 odnosi se na područje Donjeg Turopolja.

– Stanje je zadovoljavajuće. Treba uzeti u obzir da ulazimo u zimski dio godine te ćemo sigurno imati pad aktivnosti na projektu. Praktički svi izvedbeni projekti po dionicama su gotovi. Imamo neko kašnjenje na dionicama A2 i A3, međutim izvođač je u intenciji stizanja planiranih vrijednosti. A na A1 čak imamo situaciju da je izvođač čak više izveo radova nego što je bilo planirano – kazao je Dunović te dodao kako se sve odvija po planu, osim cjeline vezane za pročistač otpadnih voda.

– Trenutno smo u fazi poništenja natječaja jer su pristigle ponude više od procijenjenih vrijednosti te smo u postupku raspisa novog natječaja, a očekuje se da će biti vani u siječnju – dodao je voditelj projekta.

– S obzirom da smo ušli u zimski period, moramo ispoštovati i te kriterije čiščenja prometnica. Sada ne možemo asfaltirati prometnice jer će nam se dogoditi propadanje rovova i slično. Sa stručnog aspekta bi bilo bolje da se to asfaltira u proljetnim mjesecima – objasnio je Višić i zamolio građane za strpljenje jer se radi o iznimno velikom projektu.

Osim toga, podsjetio je i kako je rok za završetak radova 2023. godina, pa je to rok i za rekonstrukciju prometnica na ovom projektu.

No, po završetku Aglomeracije širenje kanalizacijske mreže na području Velike Gorice neće stati, poručio je iz Kobilića Krešimir Ačkar.

– Mi smo već sada fokusirani na izgradnju kanalizacijske mreže u onim dijelovima koji nisu obuhvaćeni ovim projektom, kao što su Čiče i Lazina, jer naši sugrađani u 21. stoljeću definitivno zaslužuju takav standard – zaključio je Ačkar.