Prijava

Vaša prijava

Stožer objavio nove mjere. Vraćaju se propusnice, ali Goričani će moći u Zagreb bez njih

[]

Nacionalni stožer civilne zaštite predstavio je u petak nove, stroge mjere koje će trajati do 8. siječnja. Također, one mjere koje su uvedene 28. studenog, među kojima je i zabrana rada ugostiteljskih obejkata, nastavljaju se do navedenog datuma.

Između ostaloga, od 23. prosinca uvodi se zabrana kretanja među županijama, odnosno vraćaju se propusnice. No, ovoga puta ova će mjera biti još stoža nego je to bio slučaj na proljeće.

– Odluka se ne odnosi na grad Zagreb i Zagrebačku županiju – kazao je Božinović i tako potvrdio nagađanja kako će ova zona biti u posebnoj kategoriji te Goričani koji rade u Zagrebu neće trebati propusnice kako bi išli na posao.

Davor Božinović objasnio je kako ovoga puta neće biti masovnog izdavanja propusnica, a tvrtke ih više neće moći izdavati zaposlenicima, nego će ih izdavati civilna zaštita i to samo u iznimnim slučajevima, za zaposlenike koji ne mogu raditi od kuće. Izdavanje propusnica građani će moći zatražiti preko sustava e-propusnice. O većini propusnica odlučivat će županijski stožeri, no u slučajevima posebnih okolnosti, poslovnih ili privatnih, odlučivat će Ravnateljstvo civilne zaštite. Iznimka su nužne djelatnosti i opskrba, dnevne migracije, zaštitarske službe, dostava lijekova, novinari, pacijenti koji zahtijevaju medicinsku skrb, putovanje s posla i na posao ako je to neophodno i ne može se obavljati od kuće i diplomatsko osoblje. Oni treba posjedovati valjanu iskaznicu kojom se dokazuje nešto od gore navedenog ili važeću propusnicu.

Kafići i restorani ostaju zatvoreni

Stožer je zabranio i okupljanja ljudi iz više od dva kućanstva, a kafići i restorani do daljnjega ostaju zatvoreni.

– Ostaju mjere za okupljanja, mise se preporučuju na radiju ili TV-u osim za Badnjak i Božić, a uvode se i nove mjere za kulturna događanja. Na Banjak i Božić će se mise održavati prema posebnim uputama HZJZ-a, s jednim vjernikom na sedam kvadrata crkve umjesto 25 osoba bez obzira na veličinu crkve. Pravilo od jedne osobe na 7 kvadrata se uvodi i za kina, kazališta i druga mjesta koja spadaju u domenu kulture – rekao je Božinović.

Za okupljanja ispred crkve vrijedi odluka zabrane okupljanja iznad 25 ljudi.

– Preporuka je i da se polnoćke pomaknu ranije, da sve mise završe do 22 sata. Članovi iste obiteli ne moraju održavati razmak, preporuča se organizirati klupe za vjernike koji dolaze iz istog kućanstva. Preporuča se da od ulaza do oltara svaka druga klupa bude u uporabi – rekao je Capak.