Prijava

Vaša prijava

POTRES: Posljedice će se sanirati iz Proračunske zalihe

[]

Održan je zajednički sastanak ministra financija, ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, župana Zagrebačke županije i predstavnika gradova i općina s područja Zagrebačke županije koji su pretrpjeli najveća oštećenja potresom 29. prosinca. Dogovorili su odobravanje sredstava na teret Proračunske zalihe državnog proračuna Republike Hrvatske za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica štete od potresa na području Zagrebačke županije. – Mi smo posao završili sinoć 21:45 sati i do tada je na potresom pogođenom području, dakle Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji, ukupno pregledano 2992 građevine od kojih je 579 klasificirano kao neuporabljivo. – izjavio je nakon sastanka ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Na području Zagrebačke županije stradali su objekti u općini Kravarsko, Pokupsko, Pisarovina, te gradovi Velika Gorica, Zaprešić, Jastrebarsko i Ivanić Grad. – U općinama je oštećen velik dio obiteljskih kuća i sakralnih objekata. No, stvarno stanje ćemo znati kada cijelo područje obiđu stručnjaci statičari. U Zaprešiću je 71 obitelj izmještena iz svojih stanova, a nešto manje i iz Ivanić Grada, a ponudili smo im smještaj u đačkom domu. Imamo na raspolaganju i kapacitete u Specijalnoj bolnici Naftalan, no ljudi se teško odlučuju na odlazak iz svojih domova. – kazao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela rješenja o odobravanju sredstava za obnovu i sanaciju nakon potresa, i to Sisačko-moslavačkoj županiji 100 milijuna kuna te Zagrebačkoj županiji 10 milijuna kuna. – Dodatno će iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji biti uplaćeno po 5 milijuna kuna. Imenovali smo i Povjerenstva za raspodjelu i namjenu tih sredstava. – rekao je ministar financija Zdravko Marić. U povjerenstvu Zagrebačke županije je Stjepan Kožić, te ministri Horvat i Marić. Općine Kravarsko i Pokupsko za obnovu će dobiti svaka po 2.750.000 kuna, grad Zaprešić milijun i pol kuna, općina Pisarovina i grad Velika Gorica svaki po milijun kuna te Ivanić Grad i Jastrebarsko po 500.000 kuna.

– Brza reakcija bila je ključna kako bi se na adekvatan način pomoglo ljudima u ovoj katastrofalnoj situaciji. Zahvalan sam što su sredstva promptno raspoređena, jer nam hladnoća i padaline ne idu na ruku. Moramo reagirati brzo kako bi se što prije građevine vratile u prvotno stanje. – izjavio je gradonačelnik grada Zaprešića Željko Turk.