Prijava

Vaša prijava

Od sutra napokon bez buke petardi, na snagu stupa izmjena Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja

[]

Posljednjih dana Hrvatska se ponovno ujedinila, svi dišemo kao jedno, pomažemo koliko možemo i srcem smo uz Banovinu. Uz Sisak, Petrinju i Glinu. Uz naše goričko područje i okolne općine koje su teško stradale u potresu. Mnogi gradovi odlučili su u 2021. godinu ući bez novogodišnjeg vatrometa, a sredstva su usmjerili za pomoć pogođenim područjima. Bila je to ujedno i poruka da svi tu noć, ne ispalimo niti jednu petardu. Da budemo solidarni. Jer ionako tanki živci, sada reagiraju na apsolutno sve, a prasak petardi i ostale pirotehnike osim što ovih dana uznemiravaju ljude koji su proživjeli i preživjeli najgore, uznemiravaju i kućne ljubimce koji se tresu, zavlače gdje stignu, ali čini se da to pojedine sugrađane uopće ne smeta.

Iz policije su takđer uputili apel koji do pojedinaca nije došao.

-Zbog učestalih podrhtavanja tla, ljudskih stradavanja i materijalnih šteta svi smo suočeni sa strahom i neizvjesnošću. Prasak i buka pirotehnike dodatno negativno utječu na psihičko stanje svih. Suzdržite se od korištenja pirotehnike! Pomozite i na ovaj način!-poručili su iz policije.

Nažalost, novogodišnja noć pokazala je da mnogi nemaju nimalo empatije prema žrtvama, prema stradalima, prema nikome i ničemu. Ali ne samo novogodišnja noć. I u trenutcima dok pišemo ovaj tekst zvuci pirotehnike odjekuju kroz noć.

No, dobra je vijest da od sutra slijede i kazne. Naime, nedavno je donešena Izmjena Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, kojim se zabranjuje prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba za osobne potrebe petardi i redenika kategorije F2.

Novčanom kaznom u iznosu od 5000 do 15.000 kuna kaznit će se fizička osoba ako proda ili preda pirotehnička sredstva koja je unijela u zemlju za osobne potrebe. Istim iznosom bit će kažnjena i osoba mlađa od 18 godina koja baca petarde. Vlasnik trgovine u kojoj bi se “ispod pulta” prodavale petarde bit će kažnjen novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 kuna.

Iako je mlađima od 18 godina zabranjena upotreba petardi upravo su oni, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, najčešće ozlijeđene osobe. U periodu od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja 2020. u eksplozijama petardi ozlijeđeno 26 maloljetnika. Osim djece, ozlijeđen je i velik broj životinja.