Prijava

Vaša prijava

Općina Lekenik: potpuno uništeno 50 kuća, a velike su potrebe za građevinskim materijalom

[]

Tjedan dana nakon prvog potresa koji je pogodio šire područje Sisačko-moslavačke, ali i Zagrebačke županije, štete se još uvijek zbrajaju i saniraju, a tlo i dalje podrhtava što nimalo ne olakšava stvar.

Osim Petrinje, Siska i Gline, epicentar nekoliko potresa bio je i u samoj Općini Lekenik gdje su od prvoga dana sve službe na terenu od vatrogasaca, brojnih volontera, komunalnih radnika ističe načelnik Općine Ivica Perović te dodaje kako situacija i dalje nije dobra jer tlo i dalje podrhtava. Podsjetimo kako je uslijed jakog potresa, u mjestu Žažina, poginula jedna osoba.

Općina Lekenik

Prema prvim informacijama s terena oštećeno je oko 500-tinjak kuća priča načelnik Perović ističući kako na web stranici www.lekenik.hr postoji aplikacija preko koje mještani mogu prijaviti štetu te zatražiti dolazak statičara. Također, po Mjesnim odborima podjeljeni su i tiskani obrasci.

-Prije jakog razornog potresa od 6,4 magnitude po Richteru, statičari su pregledali sve javne zgrade poput Doma zdravlja, školu, vrtić, ljekarnu, a koje su i dalje uporabljive te funkcioniraju kao i do sada – dodaje Perović.

Općina Lekenik

Najveću štetu pretrpjelo je područje Pokuplja, a svim tamošnjim stanovnicima u nekoliko je navrata podjeljena humanitarna pomoć. Osigurana je i cisterna za pitku vodu jer vode još uvijek na tom području nema. Uslijed potresa, mnogi bunari zatrpani su pijeskom.

-Neprekidno se radi na sanaciji krovova i dimnjaka kuća koje nisu jako oštećene kako bi ljudi i dalje mogli u njima stanovati, a po naseljima se za hitne sanacije i obnovu dostavlja i građevinski materijal priča nam Perović ističući kako prognoza vremena nikako ne ide na ruku.

Općina Lekenik

Trenutno najveća potreba u Općini Lekenik je za građevinskim materijalom, kamp kućicama i kontejnerima za mještane čija je kuća dobila crvenu oznaku – neuporabljivo, dok ostale humanitarne pomoći ima dovoljno.

-Do jučer je zaprimljeno 50 zahtjeva mještana za drugim smještajem, a za sad je rješen samo dio. Vjerujem da će kroz koji dan, uz pomoć Županijskog stožera, svi dobiti drugi krov nad glavom. Sada slijedi potreba za priključcima struje, vode – dodaje načelnik te poziva sve koji imaju volju i želju da pomognu u sanaciji da se jave u općinu ili na broj telefona 044/527 811.

Općina će također otvoriti i poseban račun za donacije putem kojeg svi koji žele pomoći mogu uplatiti novčana sredstva, ali i svi koji žele donirati građevinski materijal od danas to mogu učiniti putem aplikacije, također na službenoj web stranici općine.