Prijava

Vaša prijava

DVD KUČE: Veliko vatrogasno srce

[]

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kuče jedno je od najstarijih vatrogasnih društava na području Vatrogasne zajednice Velika Gorica, osnovano još tamo daleke 1897. godine. Tijekom te duge povijesti bilo je svakakvih nesreća, požara, poplava i tko zna čega sve, ali potresa kakav je pogodio područje Petrinje, Gline i Siska, pa dijelom i područje Grada Velike Gorice, nema zabilježeno u arhivi društva.

Dobrovoljno vatrogasno društvo kojem je na čelu predsjednik Krunoslav Milatović, broji oko 50-ero djece i mladeži i 70 aktivnih članova, od čega 16 operativnih vatrogasaca. Prošle godine (2020., op. a.), radovi na novom Vatrogasnom domu DVD-a Kuče privedeni su samom kraju i pandemija Covida-19 je razlog što radovi nisu dovršeni. Naravno, i u uvjetima kad je u proljeće 2020., većina aktivnosti u državi zamrla, vatrogasci su i tu imali zadaću brige oko starije populacije mještana Kuča i Gornjeg Podotočja.
Nakon potresa 29. prosinca 2020. godine, a u skladu s njihovom opremljenošću, članovi DVD-a Kuče sanirali su oštećene dimnjake kuća i mijenjali polomljene crjepove, a imali su desetak intervencija, na zahtjev mještana, ali uz odobrenje i znanje Javne vatrogasne postrojbe u Velikoj Gorici. Najveći zahtjev pred vatrogascima Kuča bio je saniranje krova na Društvenom domu u Kučama, koji je također oštećen u potresu.

 

Predsjednik i Upravni odbor sastajali su se skoro svakodnevno, s ciljem donošenja kvalitetnih i pravodobnih odluka. Već drugi dan nakon potresa, organizirali su akciju prikupljanja humanitarne pomoći stradalom stanovništvu u okolici Petrinje, Gline i Siska, a prikupljenu hranu, vodu, deke, grijalice i sanitarne potrepštine vozili su 31. prosinca 2020. godine principom „od vrata do vrata“ u naselja Majske Poljane, Viduševac, Šatornju, Gređane, Brkiševinu, Šišinec, Vratečko, Stari Farkašić, kao i u sam grad Glinu.

Drugu akciju prikupljanja humanitarne pomoći organizirali su 7. siječnja 2021. godine, a u subotu, 9. siječnja dostavili su prikupljene namirnice i opremu na sabirno mjesto u Marinbrod. Vaš reporter pridružio se ekipi koja se uputila na tu zadaću.

Količine prikupljene pomoći premašivale su kapacitete službenog kombija DVD-a, pa je u pomoć priskočio sumještanin Dubravko Črnko sa svojim kombijem, isto kao i u prvoj akciji dostave pomoći. Uz aktivne i operativne članove društva, golemi doprinos akcijama prikupljanja humanitarne pomoći dala je mladež DVD-a.

U Zavičajnom klubu Marinbrod u Marinbrodu dočekala nas je gospođa Štefica Ponder i desetak volontera, uglavnom iz Međimurja. Prostor Zavičajnog kluba pretvoren je u priručno privremeno skladište, a iz njega se hrana i ostale potrepštine distribuiraju dalje prema potrebi i zahtjevima s terena.

Gospođa Ponder glavna je koordinatorica prijema, sortiranja i daljnje distribucije pomoći koja stiže u Marinbrod. Naravno, zahvalila se na donaciji i rekla nam je da su količine pomoći dovoljne za narednih 2-3 tjedna, da im ničega ne nedostaje, ali da su im sada najpotrebnije – gumene čizme, prašak za rublje i ocat! Posebno naglašava veliku humanost i solidarnost pokazanu od prvog dana potresa, dopremu pomoći iz cijele Hrvatske i velikog dijela Europe (Austrija, Njemačka, Nizozemska, Mađarska…). Također je ponosna i na volontere kojih zna biti i do 50 u Marinbrodu, a dolaze iz cijele Hrvatske, sortiraju i razvoze pomoć gdje je god potrebno, po cijeloj Sisačko-moslavačkoj županiji. Kazala je da je sad već situacija malo ležernija i da je posao dobro organiziran.

U kratkom vremenu koliko smo se zadržali u Marinbrodu, došla je i donacija iz Delnica, te iz Tirola iz Austrije. Iz Austrije su braća Tomić dovezla puni kamion pomoći, a kako su rekli, i prošli su vikend bili na potresom pogođenom području.

Ponos na licima gospođe Ponder, ali i vatrogasaca iz Kuča bio je sveprisutan i pokazatelj je da je vatrogasno srce veliko i solidarno i uvijek spremno pomoći ljudima u nevolji.

Pripadnice i pripadnici DVD-a Kuče mogu zbilja biti ponosni na svoj rad i doprinos u pružanju pomoći nakon katastrofalnog potresa, ali i u bilo kakvoj nevolji koja nas može pogoditi. Vrijedni su članovi jedne goleme organizacije vatrogasaca Grada Velike Gorice i cijele Hrvatske!

DVD Kuče može biti na ponos i diku svim mještanima Kuča i Turopolja. Hvala im za sve što su napravili i što će još napraviti!

Tekst: Zlatan Sever

Slike:  Zlatan Sever i arhiva DVD Kuče

Galerija fotografija


Gorica zasjela na vrh tablice