Prijava

Vaša prijava

Kunić: Najviše nas brine stanje dvorca u Lukavcu

[]

Sakralni objekti i kulturne ustanove na području Velike Gorice u potresu su oštećeni, a pročelnik gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zvonko Kunić izvijestio je na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Grada Velike Gorice jesu li sigurni za upotrebu.

– Najviše nas brine stanje u starom gradu Lukavcu zbog tornja. Dosta žbuke je otpalo na svodovima, a svod na prvom katu smo morali poduprijeti, odnosno hitno intervenirati da ne bi došlo do urušavanja cigli sa samog svoda. Tamo će trebati napraviti još jednu analizu i statičku procjenu i projekt sanacije koja će uključivati saniranje tornja i oštećenja – kazao je Kunić i dodao kako je od danas otvoren i Muzej Turopolja.

12.1.2021. Velika Gorica – Konferencija za medije Stožera civilne zaštite. Foto: Mile Šola/Cityportal.hr

Od crkvi je najteža oštećenja zadobila crkva u Mraclinu. Stradala je i crkva u Dubrancu, kao i župna kuća, a za njih se još čeka izvid statičara.

– Osim crkve u Mraclinu, sve crkve koje smo obišli, u Vukovini, Novom Čiču i Ščitarjevu, su također oštećene, ali su statički sigurne te nisu izvan uporabe. Crkva u Ščitarjevu bila je u postupku sanacije šteta od potresa iz ožujka, a ovaj novi potres donio je nova oštećenja, ali ponavljam, ne u toj mjeri da bi se onemogućilo korištenje crkve – rekao je Kunić te najavio kako im sada predstoje statički izvidi crkvi na terenu, posebno crkve svete Filomene na groblju, ali i one u Šiljakovini, kao i kapelice u Kozjači.