Prijava

Vaša prijava

FOTO Cerovski vrh: stigli prvi kontejneri za stanovanje

[]

U Cerovski Vrh, najviše pogođenom mjestu na velikogoričkom području, pristigli su prvi stambeni kontejneri za obitelji koje su u potresima ostale bez krova nad glavom. U kontejnere će biti smješteno pet obitelji.

-Ukupno 6 objekata obiteljskih kuća je neupotrebljivo, dok su 23 objekta privremeno neupotrebljiva. Od prve večeri nakon potresa, smjestili smo naše sugrađane, koji su privremeno ili stalno ostali bez svojih domova, u goričke hotele. Isplatili smo im i 10 tisuća kuna jednokratne pomoći te smo odmah krenuli u realizaciju montažnih kućica – istaknuo je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

No, prije samog postavljanja kućica, nužno je bilo pripremiti teren.

– Desetak dana trajala je priprema terena, od instalacija struje, vode, kanalizacije, a sve su to pripremili djelatnici VG Komunalca, kako bi se stvorili što adekvatniji uvjeti za život. Veličina montažnih kućica ovisi i o broju članova obitelji – dodaje Ačkar.

-Kontejneri sadrže sanitarni čvor s tuš kabinom, umivaonikom, WC, mini kuhinju i krevete za spavanje – objašnjava nam Željko Črnjak iz Grada Velika Gorica zadužen za koordinaciju postavljanja kontejnera te dodaje kako su osim kontejnera nabavljena od strane Grada, pristigli i oni privatne donacije iz Zadra.

Spomenimo kako su značajna veća oštećenja zabilježena na području Dubranca, Vukomerića, Gustelnice, Ogulinca i Bune. Nakon što se privremeno stambeno zbrinu svi sugrađani čiji su domovi neupotrebljivi, Ačkar je najavio izgradnju projekta za uklanjanje ili adaptaciju kuća koje će se u potpunosti obnoviti.

– Nadamo se da će svi kroz godinu dana biti u svojim domovima, a ne u montažnim objektima – zaključuje Ačkar.