Prijava

Vaša prijava

Ministrica Vučković: Obnovit ćemo svako oštećeno poljoprivredno gospodarstvo

[]

Prilikom svog posjeta Zagrebačkoj županiji, ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla je Obiteljska poljoprivredna gospodarstva Damira i Josipa Šandora u Roženici na Pokupskom, a koja se uglavnom bave poljoprivredom, ovčarstvom i stočarstvom.

– Ne fali nam ništa – skromno priznaje gospodin Josip Šandor čije gospodarstvo potres nije zaobišao. Dio materijalne štete na gospodarstvu već su sami sanirali, a ostatak će na proljeće. No, ono što još uvijek brine sve mještane su nova podrhtavanja tla.

– Što se tiče poljoprivrednih poticaja, ukoliko nešto dobimo, svakako ćemo to dobro uložiti – ističe Šandor.

Pored upoznavanja s nastalom štetom, bila je to prilika i za informiranje o drugim problemima koje imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva. – Radimo na saniranju posljedica ovog katastrofalnog potresa te pripremamo potporu iz programa Ruralnog razvoja. Želimo i možemo obnoviti sva gospodarstva koja imaju štetu – naglasila je ministrica Vučković.

Pregledano je više od 3 tisuće gospodarstava na pogođenom području. Na gospodarstvima koji se bave stočarstvom zabilježeno je 1300 šteta, kod onih koji se bave biljno proizvodnjom broj šteta je oko 50, a 200tinjak gospodarstvenika je prijavilo štetu na mehanizaciji i opremi.   Također, registriranim poljoprivrednicima je dostupna i aplikacija putem koje mogu, osim oštećenja poljoprivrednih resursa, prijaviti i potrebe za stočnom hranom, izmještanjem stoke,  kao i poteškoće sa prodajom poljoprivrednih proizvoda.

-Na inicijativu poljoprivrednika, lokalne samouprave i županije, dogovorili smo sastanke koje će Ministarstvo poljoprivrede održati s drugim resorima, kako bi smo vidjeli možemo li učiniti što na rješavanju imovinsko pravnih odnosa i geodetskih izmjera kako bi ta gospodarstva bila spremna na obnovu i razvoj. Bilo je riječi i o razvojnim planovima koji su vezani uz razvoj ekološke poljoprivrede, razvoj stočarske proizvodnje – dodala je ministrica i pohvalila Zagrebačku županiju u korištenju i povlačenju sredstava iz europskih fondova koji su na raspolaganju Ministarstvu poljoprivrede.

Domaćin ministrici, bio je predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak koji je podsjetio kako županija ima 14 tisuća registriranih poljoprivrednih gospodarstava.

-Puno ulažemo u poljoprivredu. Unazad 15 godina, kroz županijski proračun uloženo je 100 milijuna kuna. I u ovoj godini, za naše poljoprivrednike, pripremili smo bespovratna sredstva u iznosu od 15 milijuna kuna- najavio je Čičak i dodao kako će kroz rebalanse maksimalno pomoći stanovnicima, a očekuju se i sredstva Vlade, kako bi što lakše prebrodili ovu tešku situaciju u nadi kako se potresi više neće ponoviti.

-Vjerujem da će ovaj poticaj i dolazak ministrice, a i sve ono što je napravilo Ministarstvo, pomoći našim poljoprivrednicima. To su vrijedni ljudi koji se svaki dan bore za koru kruha te im treba pomoći kako bi opstali – istaknuo je načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić, zahvalivši ministrici na dolasku.


Maraton klub Velika Gorica nositelj velikogoričke atletike

Terenska nastava - Klagenfurt i Minimundus