Prijava

Vaša prijava

Vincekovo će obilježiti skromno, ali običaje kićenja i rezidbe trsa neće zaobići

[]

Zbog već dobro poznatih razloga i epidemioloških mjera, ovogodišnje Vincekovo, najveći vinogradarski blagdan, Udruga vinara i vinogradara Grozd obilježit će nešto skromnije nego proteklih godina. No, 23. siječnja ipak će se sastati u vinogradu obitelji Mikulčić 10-ak članova nadzornog i upravnog odbora uduge,

– Ove godine izostat će i muzikaši. Drevni občaj ceremonijala rezidbe obilježit će se kićenjem domaćim kobasicama i špekom na trs da bi grožđe izgledalo tako dobro i zdravo. Domaćin će odrezati nekoliko šiba vinove loze i zaliti trsje vinom da bi grožđe bolje rodilo – podsjetio je na stari običaj predsjednik Udruge Grozd Vlado Mikulčić.

Kako kažu vnogradari, odrezane šibe treba staviti u vodu i u toplu prostoriju, a prema broju pupova koji se na njima pojave kroz tri tjedna, moći će se procijeniti kakva će biti rodnost u novoj vinogradarskoj godini.

– No, ne smijemo zaboraviti da smo proteklih nekoliko godina na području vinogorja Vukomeričkih Gorica imali problema s proljetnim mrazom i tučom. Nadamo se da ove godine, nakon korone i potresa, neće još biti i mraza i tuče – zaključio je Vlado Mikulčić.


Odluka o izboru kandidata