Prijava

Vaša prijava

Iako se neće prodavati na ulicama, nemojte zaboraviti što simboliziraju mimoze

[]

Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježavaju se svake godine treće subote u mjesecu siječnju, ove godine je to 23. siječnja, odnosno ove subote. Zbog epidemioloških mjera, ove se godine neće obilježiti prigodnom prodajom cvijeća, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo usmjerio je provođenje preventivnih djelatnosti na digitalne platforme. Obilježavajući Europski tjedan prevencije raka vrata maternice, kreirana je internetska stranica o prevenciji raka vrata maternice sa sloganom “Neću rak“. Stranica je namijenjena prvenstveno ženama, ali i ostalim građanima i javnosti te zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima koji rade u području ginekoloških preventivnih programa i zaštite zdravlja žena. Njome se nastoji sve korisne informacije ponuditi na istom mjestu.

U obilježavanje 14. Dana mimoza uključilo se i ove godine Veleučilište Velika Gorica, ali virtualno. Svi koji to žele tako će ga moći pratiti virtualnu konferenciju 23. siječnja u 11 sati na poveznici OVDJE.

Podsjetimo, cvijet mimoze izabran je kao simbol borbe protiv raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a činjenica da cvjeta u hladnim uvjetima pokazuje snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju njezino zdravlje.