Prijava

Vaša prijava

Vatrogasni dom u Novom Čiču je van upotrebe

[]

Razorni potres, koji je centralno pogodio petrinjsko područje, uzdrmao je i velikogorički kraj. Tako je u Novom Čiču stradao i Vatrogasni dom, koji je dobio žutu naljepnicu, uz napomenu “Privremeno neupotrebljiv”. Na preporuku predsjednika DVD-a Novo Čiče Zvjezdana Čurla, razgovarali smo s predsjednikom MO Novo Čiče Nikolom Šimac. Evo skupne izjave.

Foto: MO Novo Čiče

– Vatrogasni dom u Novom Čiču od velikog je značaja, ne samo za žitelje Čiča, već i za čitave Župe Novo Čiče. Kroz dugo postojanje dom DVD-a se pokazao od vitalnog značaja za mnoge generacije, ne samo vatrogasaca. Pamte se mnogi veseli, ali i tužni trenuci, a posebno je bio od velike važnosti u kriznim situacijama. Za primjer, u vrijeme Domovinskog rata te poplave 2010. godine Vatrogasni dom je bio sjedište Crvenog križa te se iz njega koordinirala pomoć najviše ugroženim ljudima iz čitavog kraja. U njemu su stasale generacije vatrogasaca, koji su se posebno iskazali pomažući ljudima nakon poplava te sada nakon razornog potresa.

Foto: MO Novo Čiče

Često nepravedno te ljude povezujemo samo s veselicama, zaboravljajući da su oni ti koji su ispumpavali podrume, skidali oštećene dimnjake te na razne načine pomagali ugroženim ljudima, ugrožavajući svoje zdravlje i život na čisto dobrovoljnoj bazi. Upravo su se članovi DVD-a dokazali kao rijetka organizirana snaga koja je spremna odmah pomoći ljudima u nevolji. Nemojmo zaboraviti da u DVD-u imamo ispitane vatrogasce sposobne i spremne izaći na teren te sudjelovati u združenim akcijama s Javnom vatrogasnom postrojbom, a vode brigu i o brojnoj mladeži budućim članovima društva.

Foto: MO Novo Čiče

Uz vatrogasce, prostor doma su koristile i mnoge druge udruge ovog podneblja. Pamte se mnoge Godišnje skupštine NK Dinama Hidrel Novo Čiče, u domu je svoj rad započeo i Judo klub Kokica, kroz koji je aktivno mnoštvo djece iz čitavog kraja. U domu su se održavali zborovi građana, skupštine raznih drugih udruga, edukacije poljoprivrednika i mnoge druge društvene djelatnosti. Održavale su se u domu i svadbe, krstitke, ali i karmine. Tako je uz ovaj društveni prostor na ovaj ili onaj način vezan velik broj ljudi, ne samo iz Čiča. I sada su svi oni ostali bez tog vrijednog i važnog prostora.

Foto: MO Novo Čiče

Vatrogasni dom je građen davno. Prema tadašnjem načinu gradnje i mogućnostima nije izrađena takozvana deka, već teret krovišta pada na zidove. Zbog toga je, nakon mnogo godina postojanja, njegova statika bila narušena i ranije. MO Novo Čiče je još prije potresa upozoravao na opasnost od urušavanja, u slučaju velikog nevremena, velike količine snijega, ali posebno potresa. Temeljem toga je, u suradnji MO, DVD-a i Grada donesena odluka da se pristupi izgradnji novog Vatrogasnog doma.

Foto: MO Novo Čiče

Izgradnja je počela, no nažalost prije nego je odmakla, pogodili su nas u seriji razorni potresi. Prvo zagrebački pa potom petrinjski. Dom je oštećen već u prvom, a petrinjski ga je dokrajčio, ostavljajući pukotine na cijeloj nosivoj konstrukciji, čineći ga tako nesigurnim za upotrebu. Stoga je preporuka MO da se postojeća zgrada ukloni te u doglednoj budućnosti napravi nova za buduće društvene namjene.

Foto: MO Novo Čiče

No, prije toga je potrebno završiti započeti novi hitno potreban Vatrogasni dom. Potresi iz 2020. su ostavili DVD Novo Čiče bez prostora za rad. Novo Čiče nema prostor jednake veličine i dostupnosti, u kojem bi se u istoj mjeri mogle koordinirati krizne aktivnosti te organizirati normalan rad DVD-a, udruga i građana. S obzirom na to da je dom u Čiču specifičnog načina gradnje, stradao je mnogo više nego drugi domovi u okolici Velike Gorice. Stoga smo mišljenja da je u ovom trenutku potrebno prepoznati situaciju, pronaći potrebna sredstva te ih uložiti u završetak izgradnje novog Vatrogasnog doma, u što skorijem roku.

Do sada je Grad uvijek pokazao veliko razumijevanje za potrebe žitelja Novog Čiča pa tako i DVD-a ali i drugih udruga, na čemu smo vrlo zahvalni. Nadamo se da će se dobra suradnja nastaviti te da će situacija koja je zatekla mještane Čiča biti prepoznata i sukladno tome novi Vatrogasni dom biti izgrađen u što skorijem roku. Svakako se nadamo da će to biti prije velike 130. obljetnice vatrogastva u Novom Čiču, koja će biti 2023. godine. S time na umu se nadamo da će sljedeći razgovor na temu Vatrogasnog doma biti veselije naravi, nadamo se u tonu veselice povodom njegovog svečanog otvaranja – monolog je Nikole Šimca, predsjednika MO Novo Čiče.