Prijava

Vaša prijava

Stanari Tomaševićeve: Nećemo stati dok ne dobijemo odgovore kad, kako i što će se raditi

[]

Hodanjem preko ceste i okupljanjem na šljunčanom dijelu ispred zgrada stanari Tomaševićeve ulice u četvrtak su mirno prosvjedovali tražeći uređenje svoje ulice. Nezadovoljni su odlukom Grada da asfaltira 232 metra Tomaševićeve, a ne cijelu ulicu s njenim odvojcima, što je ukupno 580 metara. Kažu, da nije COVID-19 situacije, stanara bi danas bilo znatno više, a peticiju za uređenje ove ulice potisalo je gotovo 500 građana.

– Ja u ovoj ulici živim više od 50 godina i na tom prostoru se ništa nije od tada napravilo. Ujutro ovdje prođe najmanje 300 automobila kada roditelji vode djecu u vrtić. I popodne je tako. Pogledajte ove lokve. Tu nema ni jednog poštenog znaka, pješački prijelaz se jedva vidi. Tu dođu parkirati svi koji dođu u banku i mi se nemamo gdje parkirati, a ni mjesta nisu obilježena. Po ulici su kopali i samo su šoder postavili, uopće nema betona. Ako je ovo sanacija nečega, ja to ne razumijem. Dugo sam živio u inozemstvu i ovo je samo petljanje zbog kojeg trpe stanari – kazao je Željko Ivanković iz Tomaševićeve ulice i dodao kako se ipak radi o centru Gorice.

28.1.2021. Velika Gorica – Mirni prosvjed stanara Tomaševićeve ulice. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Na blato i nedostatak nogostupa požalile su se još dvije stanarke. Jedna od njih kazala je kako svoje dvije školarke ne pušta same kroz Tomaševićevu jer nema nogostupa, pa djevojčice u školu idu Zagrebačkom ulicom.

– Samo kopaju, kopaju i rupe ostavljaju. Nitko za sobom ne napravi kako bog zapovijeda i to je sramota, a stalno se nameti plaćaju – kazala je jedna od prosvjednica.

28.01.2021., Velika Gorica – U Tomasevicevoj ulici u Velikoj Gorici gradjani su odrzali mirni prosvjed zbog unatoc obecanjima neizgradjenih nogostupa u uspornika prometa. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Osim što im smeta blato, lokve, rupe na cesti i nedostatak obilježenih parkirnih mjesta, stanari upozoravaju kako je zbog nepostojanja nogostupa ova ulica i opasna. Iz tog razloga žele i postavljanje uspornika prometa.

– Prije par mjeseci moj sin od pet godina i ja smo gotovo poginuli. Tko bi za to odgovarao? Došla bi policija, napravila zapisnik i to bi bila priča jedan dan. Ja ne želim da se ikome u našoj ulici to dogodi – kazao je pokretač prosvjeda Zvonimir Lovrić iz građanske inicijative Velika Gorica može i mora bolje.

28.1.2021. Velika Gorica – Mirni prosvjed stanara Tomaševićeve ulice. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Prvo su nam obećali da će rekonstruirati cijelu Tomaševićevu. Preko medija smo saznali da je u pitanju 220 metara. Ostali smo začuđeni i pitali kojih je to 220 metara, pa su nam rekli da se to odnosi na onaj dio ulice koji nema sustava oborinske odvodnje. Ja ne znam koji je to dio, ali precizan odgovor nismo dobili. Ove zgrade su napravljene ’72. i ’73. godine i od tada ova ulica više nije dirana. Stalno nešto kopaju i krpaju. Sve što tražimo je razgovor s nekim iz Grada. Ništa drugo, samo da raspravimo i vidimo gdje je problem. Ne znam zašto nisu otvoreni za razgovor i dogovor – poručio je Lovrić i dodao kako neće stati s akcijama dok Tomaševićeva ne bude rekonstruirana u punoj dužini.

– Stati nećemo dok ne dobijemo odgovore kad, kako i što će se raditi. Ne vjerujemo da će ijedan dio ulice biti riješen. To su predizborna obećanja. Mi ćemo i dalje poduzimati akcije i ukazivati na sve nelogičnosti i netransparentnosti. Došlo je vrijeme da se ova ulica napravi. Novaca ima. Mi smo peti grad u državi s proračunom i nek se napravi ulica od Svaćićeve do Pleške. I kad će je raditi, ako budu, ja ću svaki dan tu kontrolirati što rade i kako rade jer ako se tad budu ulagali novci, idućih 30 ili 40 godina mogu zaboraviti na bilo koju kunu tu – dodao je Zvonimir Lovrić.

28.1.2021. Velika Gorica – Mirni prosvjed stanara Tomaševićeve ulice. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Što o svemu kažu iz Grada?

O problemu Tomaševićeve ulice ranije danas oglasili su se i iz Grada. Iako su o tome već ranije govorili, sada su svoj plan detaljnije razložili. Kažu, uređenje ove ulice je u Programu održavanja nerazvrstanih cesta u aktivnosti Uređenja prometne infrastrukture. Izradili su glavni projekt za dio ulice od  Ulice kralja Petra Svačića do dvorišta dječjeg vrtića.

– Rekonstrukcija prometnice obuhvaća izgradnju kolničke konstrukcije s oborinskom odvodnjom u dužini od 232 metra i širine kolnika 6 metara sa jednostranom pješačkom stazom širine sa južne strane te zaštitnog zelenog pojasa sa sjeverne strane. Pješačka staza je odvojena od kolnika uzdignutim betonskim rubnjakom . Duž trase sa sjeverne i južne strane kolnika su predviđena parkirališta . Ukupno je projektirano 48 parkirališnih mjesta od kojih su tri parkirališna mjesta za osobe sa invaliditetom. U sklopu građenja dijela Tomaševićeve ulice se predviđa odvodnja oborinske vode s površine prometnice putem slivnika u oborinsku kanalizaciju. Također je predviđeno da će VG Vodoopskrba izvršiti zamjenu postojećeg vodoopskrbnog cjevovoda u Ulici S. Tomaševića sa kućnim priključcima. Donijeta je Odluka o osnivanju povjerenstva za predmetni projekt te se početkom sljedećeg tjedna očekuje objava prethodnog savjetovanja kako bi se pokrenuo postupak javne nabave – objasnili su iz Grada i dodali kako je u planu i sanacija kolnika u dužini od 90 metara ulice koja vodi prema dječjem vrtiću uz sanaciju pješačke staze u dužini od 80 metara.

Također, u planu je postavljanje i ploha za smirivanje prometa.

Na kraju, iz Grada su objasnili i kako ova ulica nije mogla ranije biti sanirana zbog planiranih radova.

– U 2018. godini HEP Toplinarstvo je zamijenio postojeće toplovode, a u prethodnoj godini je Hrvatski telekom položio novu optičku kanalizaciju tako da su se stekli uvjeti rekonstrukcije postojeće ulice – zaključili su iz Grada.

28.1.2021. Velika Gorica – Mirni prosvjed stanara Tomaševićeve ulice. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr