Prijava

Vaša prijava

Noć muzeja u Vukomeričkim goricama donosi priču o ukletoj šumi Kapitanščak

[]

Usudite li se zaviriti unutra? Šuma Kapitanščak nalazi se između Pustika, Vukojevca i Kravarskog, i navodno je – ukleta. Kakve priče skriva i što se u njoj zbiva danas, u Noći muzeja, mogu otkriti i oni ne baš hrabri jer Udruga za zaštitu kulturne baštine Mogut pripremila je virtualnu izložbu pod nazivom ‘Između Save i Kupe’. Osnivač udruge Nikola Pejak izložbu je pripremio u suradnji s tehničkim realizatorom i dizajnerom Danijelom Bornom Fiketom, a posjetiteljima će ponuditi nekoliko priča s ovog područja koje je Pejak zabilježio prikupljajući narodne predaje od stanovnika Turopolja. Posjetitelji virtualne izložbe u njoj će pronaći fotografije i tekstove o drvenoj arhitekturi Turopolja.

– Mislim da će se posjetiteljima jako svidjeti. Šuma Vukomeričkih gorica ima jako puno tajni. Na ovoj izložbi je samo jedan mali dio koji je digitaliziran i prikazan. Čuo sam dosta priča da se nešto čudno događa u ukletoj šumi Kapitanščak. Postoji potok koji teče kroz tu šumu na kojem je bila, navodno, neka bitka s Turcima i od onda se događaju razne čudne stvari i čuju se čudni zvukovi. Čak je zabilježen nekakav gorostas, pa postoji i svjedočanstvo kako mu je neki čovjek neprimjetno prošao između nogu. To je samo dio onoga što se tamo navodno događa. Koliko sam shvatio od mojih kazivača, to nije jedino takvo mjesto u Turopolju – ispričao je Pejak.

Izložba je otvorena do ponoći, ali na Facebook stranici udruge Mogut moći će se pogledati i kasnije.

Link za izložbu dostupan je OVDJE ili na Facebook stranici udruge Mogut. Također, možete očitati i QR kod s virtualne ulaznice koja će vas uvesti u izložbu.