Prijava

Vaša prijava

Počelo ispitivanje stabilnosti obale na jezeru Čiče

[]

Stručnjaci s Geodetskog fakulteta proveli su danas batimetrijska mjerenja duž obale jezera Čiče. Kako bi se ispitala stabilnost obale duž zadanih profila, mjerili su dubinu jezera te njene pokose.

Batimetrijska mjerenja izvode se suvremenim ultrazvučnim dubinomjerima sa jednom zrakom ili višesnopnim ultrazvučnim dubinomjerom. Rezultati izmjere mogu se interpretirati u 2D ili 3D te kartografskim prikazom, a sve u analognom ili digitalnom obliku.

– Nakon dostave rezultata, ishodit će se službeni nalaz o stanju ovog dijela jezera nakon nedavnih potresa. Ovo je početno mjerenje jezera, nakon kojeg će se provesti i detaljno snimanje cijelog jezera – najavili su iz Grada Velike Gorice.

Foto: Facebook.com/Krešimir Ačkar

Podsjetimo, početkom siječnja predsjednik udruge Jezero Čiče – Turopoljsko more Alan Šembera je izrazio zabrinutost zbog odrona na jezeru navodno uzrokovanih potresima, ubrzo je na to oštro reagirao i Ačkar smatrajući da se radi o prikupljanju političkih bodova te je pozvao profesora s Građevinskog fakulteta koji je pregledom utvrdio kako jezero Čiče ne predstavlja opasnost za Veliku Goricu i okolna naselja. Sada su iz Grada odlučili i konačno utvrditi postoji li opasnost da se uruši obala. Rezultati današnjeg mjerenja moći će se interpretirati u 2D ili 3D te kartografskim prikazom, a nakon toga slijedi i detaljno snimanje cijelog jezera.

Foto: Facebook.com/Krešimir Ačkar