Prijava

Vaša prijava

Zagrebačka županija relaksira mjere, evo što se mijenja od ponedjeljka

[]

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije, Stožer civilne zašite RH donio je odluku kojom se relaksiraju nužne epidemiološke mjera za područje Zagrebačke županije.

Nove epidemiološke mjere određuju se do 21. ožujka. Prema njima, obavezno je korištenje maski za lice u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni ili drugi programi, vjerska ili druga društvena okupljanja, ako nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje 2 metra. Također, omogućava se korisnicima usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi (domovi za starije i dr.) odlazak u obitelj na vrijeme duže od 5 dana, uz obvezu dostave negativnog nalaza na SARS-CoV-2 te provođenje dodatnih mjera opreza prilikom povratka kod pružatelja usluge (izbjegavanje kontakta s ostalim korisnicima u trajanju od 14 dana ili sl.). Dopušteno je korisnicima usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi korištenje vanjskog prostora (okućnice ili terase) uz obvezno nošenje maski za lice te pridržavanja fizičke distance od najmanje 1,5 metra. Nadalje, posjete korisnicima pružatelja usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi dopuštene su samo u vanjskim prostorima pružatelja usluga, uz uvjet da su i korisnici i posjetitelji obvezni koristiti maske za lice ili medicinske maske i održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar. U iznimnim situacijama moguće je organizirati i posjete korisnicima usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi  u unutarnjim prostorijama (npr. nepokretnim korisnicima).

Dodatne mjere opreza prilikom povratka kod pružatelja usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi, ne odnose se na odlazak u dnevnu bolnicu, hemodijalizu, ili specijalističko-konzilijarne preglede te na korisnike koji su preboljeli COVID-19 unutar 90 dana od početka bolesti i za one kojima je prošlo 14 dana od druge doze cjepiva.