Prijava

Vaša prijava

Mateju Perkovu planina je najdraža škola, doznajte zašto!

[]

Iako epidemiološke mjere još uvijek ne idu na ruku za neka veća okupljanja, iz Pučkog otvorenog učilišta unatoč tome i dalje organiziraju zanimljiva predavanja, istina, ne u Vijećnici kako je to nekada bilo nego online.
Sljedeće predavanje pod nazivom “Planina je moja omiljena škola” održat će Matej Perkov.
-Planinarenje je najljepši hobi na svijetu!- kaže Perkov, strastveni planinar koji je nedavno objavio knjigu pod nazivom „Planina mi je najdraža škola” i održat će predavanje o planinarenju s djecom. Matej će u svom izlaganju objasniti zašto je planinarenje izvrsna rekreativna aktivnost koja pokreće ne samo djecu, već i cijelu obitelj te koji su obrazovni elementi u ovom hobiju koji neizbježno motiviraju ljude na putovanja u kojima će upoznati svoju domovinu. Za djecu je svaka planina velika poput Himalaje, a svaki izlet u prirodu pustolovno je istraživanje u kojem mogu vidjeti i naučiti puno toga što je sastavni dio njihovog nastavnog materijala u školama. Planina je i dalje omiljena škola djece, a razdoblje pandemije koronarna virusa pamtit će se po tome što su, u nedostatku sadržaja u urbanim sredinama, roditelji sa svojom djecom masovno pohrlili u okrilje planina i pronašli jedan novi svijet kojeg nisu bili odviše svjesni, iako su znali da u okolici njihovog doma tako nešto postoji.
-Suvremeno doba prikovalo je djecu za male ekrane i udaljilo ih od druženja s vršnjacima, a kretanje i igranje u prirodi postali su potreba i prioritet u njihovu odgoju. Mnoga djeca su upravo zbog ovakvih izleta počela odrastati kao planinari koji svoje djetinjstvo provode po planinskim vrhovima, skupljaju žigiće i svojim prijateljima u školi uzbuđeno prepričavaju pustolovine koje je nemoguće doživjeti u gradu. U sklopu predavanja Matej će ukratko predstaviti svoju knjigu “Planina mi je najdraža škola” u kojoj će na 160 bogato ilustriranih stranica klinci i njihovi roditelji uživati u vrckavim tekstovima koji ih upoznaju s poviješću planinarstva, osnovnim stvarima koje treba znati o planinarskoj opremi, te koliko nam je važna prirodu koju moramo očuvati. – kažu iz POUVG.
Matej Perkov je 37-godišnji brdski planinar koji od malih nogu voli brda, iako je iz podravske nizije, a obišao je sve planine Hrvatske i sudjelovao u brojnim ekspedicijama. Održao je preko 200 predavanja u školama i vrtićima diljem Hrvatske, pokušavajući mladima prenijeti pustolovni duh i ljubav prema planinama.
Internetsko predavanje možete pogledati u subotu 27.veljače s početkom u 12 sati putem poveznice Facebook POU Velika Gorica.

21. veljače - Međunarodni dan materinskog jezika

Poraz u Splitu