Prijava

Vaša prijava

Evo što nas sve očekuje na 15. izdanju Velikogoričkog brass festivala

[]

Ove godine očekuje nas 15. izdanje Velikogoričkog brass festivala, a sudeći prema najavi organizatora publici će ponuditi i neke novitete. Kroz godine je festival okupio brojnu publiku iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja, a postao je prepoznatljiv u cijelome svijetu. No, organizatori i dalje entuzijastično smišljaju kako cijelu priču učiniti još boljom. Osim koncerata, koji će i dalje biti glavni događaj, za studente i učenike organizatori su pripremili radionice limenih puhačkih instrumenata koje će voditi vrhunski svjetski glazbenici. U prostorijama neke od goričkih osnovnih škola organizirat će 14 radionica.

– Budući da će radionice držati veliki umjetnici, cijene radionica će zapravo biti niske. Specifičnost ovogodišnjeg festivala je što ćemo, osim radionica, imati i izložbu najvećih brendova proizvođača limenih puhačkih instrumenata. To je isto pokazatelj da festival raste. To znači da ovi proizvođači znaju da tu dolaze ‘velike face’ i da se tu nešto važno odvija – objasnio je umjetnički voditelj Velikogoričkog brass festivala Tomislav Špoljar.

S obzirom na pandemiju, organizatori su termin održavanja Velikogoričkog brass festivala odlučiti malo pomaknuti. Nadaju se lijepom vremenu te da će pandemija ‘splasnuti’. Planirani datum je od 24. do 29. lipnja.

– Festival bi započeli s trombonističkim ansamblom iz Mađarske ‘Szeged’. Nastupit će i ‘Almost 6’ iz Portugala koji čine petorica trubača, što je malo specifično i pokazuje kako isti instrument može napraviti širok i bogat zvuk. Treći koncert na otvorenom bio bi turski brass sekstet. A onda bi se sljedeća tri dana preselili u dvorane, ako to mogućnosti dopuste. Prvo u jednu crkvu, da čujemo trubu u kombinaciji s harfom, zatim imamo prvog trubača Boljšoj teatra, Alena Bošnjaka iz HNK Zagreb koji će praizvesti novo djelo Šimuna Matašića i imamo mađarskog tubistu Rolanda Szentpalija i Sergeja Nakariakova iz Rusije – njih dvojica su glavne zvijezde festivala jer imaju velike karijere i popularni su – objasnio je Špoljar.

– Velikogorički brass festival je, s punim ponosom to mogu reći, najznačajniji festival u Velikoj Gorici i on pronosi dobar glas o gradu, županiji i Republici Hrvatskoj jer osim što su naši izvođači iz cijelog svijeta, na festival dolazi i publika iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja – Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Svi su jako zadovoljni programima i zadovoljni smo velikim odazivom publike – kazao je Dražen Kurilovčan, voditelj odjela za kulturu Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, te dodao kako su za ovu godinu morali smisliti plan A i B kako bi bili sigurni da će festival ‘uspjeti’ u posebnim okolnostima.

– Ovogodišnji festival smo zamislili da bude nešto u vanjskom prostoru, da bude za širu publiku, a u unutarnjem prostoru će biti ozbiljnija glazba za brass instrumente – zaključio je Kurilovčan.


FRIK IZ KVARTA – Pjesma o Đoletu

Uskrsna čestitka