Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica se uključila u projekt REPLACE

[]

U nastojanju kontinuirane provedbe proaktivne energetske politike i aktivnog sudjelovanja u sprječavanju globalnog zatopljenja i negativnih posljedica klimatskih promjena, Velika Gorica odlučila je sudjelovati kao pilot-grad u projektu REPLACE koji zagovara efikasno, ekonomski isplativo, čisto i ekološki prihvatljivo grijanje i hlađenje.

– Cilj projekta REPLACE u Velikoj Gorici je motivirati i podržati korisnike da zamijene svoje stare sustave grijanja i hlađenja okolišno prihvatljivijim alternativama koje imaju izravan utjecaj i na smanjenje zagađenja zraka. Tako na području Grada od 17.923 kućanstava oko 65 % kao energent koriste drva, 2% još uvijek lož ulje, 27% plin, 1% ukapljeni zemni plin dok ostali koriste pelete i brikete – poručili su iz Grada.

Jedna od aktivnosti projekta je postavljanje info kutka u zgradi VG Goričanke, gdje će građani moći pronaći brošure i letke o projektu te materijale od proizvođača opreme koji se bave ugradnjom sustava na obnovljive izvore energije. Info kutak će biti opremljen eksponatima dizalice topline te solarnim kolektorima, predstavljat će polazišno mjesto edukacije i informiranja o sustavima grijanja i hlađenja na obnovljive izvore energije.

– Info kutak je zamišljen kao mjesto na kojem svaki građanin Velike Gorice može potražiti informacije koje ga zanimaju, a koje su mu potrebne kako bi njegov život bio kvalitetniji i energetski učinkovitiji. Mjesto je to koje građanima omogućava da na brz i jednostavan način dođu do informacija o aktualnim nacionalnim natječajima za obiteljske kuće (povećanje energetske učinkovitosti, ugradnja sustava obnovljivih izvora energije) te o aktualnim natječajima Grada Velike Gorice. Info kutak će se sukladno dinamici projekta nadopunjavati korisnim i aktualnim informacijama – zaključili su iz Grada Velike Gorice.