Prijava

Vaša prijava

Ukinut porez na potrošnju, gospodarstvenici oslobođeni plaćanja komunalne naknade i zakupnine gradskih prostora te korištenja terasa

[]

Grad Velika Gorica na današnjoj je 25. sjednici Gradskog vijeća donio novi set mjera za pomoć gospodarstvenicima. Ovu odluku podržalo je 24 vijećnika, dok je jedan bio suzdržan. Novim mjerama, gospodarstvenici kojima je privremeno bio obustavljen rad odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite do 31. prosinca u potpunosti su oslobođeni plaćanja komunalne naknade i zakupnine za poslovne prosotre u vlasništvu Grada, kao i naknade za korištenje ugostiteljskih terasa. Osim toga, do kraja ove godine obveznici poreza na potrošnju alkoholnih pića, prirodnih i specijalnih vina, piva i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima, Grad oslobađa plaćanja poreza na potrošnju od 3 posto koji plaćaju ugostitelji, a mogu i privremeno proširiti terase.

No, ni ova odluka, iako se s njome načelno slažu svi vijećnici, nije prošla bez diskusije. Klub vijećnika SDP-a o ovoj je temi održao je i konferenciju za novinare.

– Sve mjere koje predlaže vršitelj dužnosti gradonačelnika je SDP predlagao prošle godine u ožujku i travnju. Iste te mjere su tada bile odbijene bez ikakvoga obrazloženja. Htjeli bi naglasiti kako ćemo mi svakako podržati ove mjere jer su to u stvarnosti SDP-ove mjere, ali je nevjerojatno kako su neke mjere, kada ih predlaže oporba loše i odbijene, a kada ih predlaže vladajuća opcija ili v.d. Ačkar, onda su savršene, divne i krasne. Razlika je bitna između nas i njih, jer mi smo predlagali sa stvarnim ciljem da se pomogne kada je kriza krenula i kada je bilo bitno sačuvati svako radno – istaknuo je vijećnik Mario Zdelar i zaključio kako je razlog za donošenje ovih mjera dva mjeseca prije lokalnih izbora da one pomognu Krešimiru Ačkaru da postane gradonačelnik.

Tiskovna konferencija Kluba vijećnika SDP-a. Fto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavno na to, Zdelar se osvrnuo i na rebalans proračuna jer, kaže, donošenjem ovih mjera naš proračun će se slabije puniti, a rebalans nije donesen.

– Nas zanima koliko će to smanjiti sredstva u proračunu, od kojih projekata ćemo morati odustati. Na koji način ćemo te rupe pokrpati, nigdje nije rečeno. Ovo je nered, ovo nije dopustivo i ovaj grad se vodi na jedan nestručan način. Želimo uvesti red kada dođu lokalni izbori, i kad ovaj način grada postane prošlost  – zaključio je Mario Zdelar.

Kasnije u raspravi o točki dnevnog reda Odluka o pomoći gospodarskim subjektima pogođenim pandemijom COVID-19 za 2021. godinu, objašnjeno je i koliko će točno nove mjere utjecati na proračun.

Ukidanjem poreza na potrošnju od tri posto, gradska blagajna će se odreći 1,5 milijuna kuna. Oslobađanjem plaćanja komunalne naknade do kraja godine, proračun će uprihoditi dva milijuna kuna manje. Ukupno, šest milijuna kuna Grad će koštati nove mjere koje su vijećnici danas podržali.

V.d. gradonaćelnika Krešimir Ačkar najavio je i kako su u pripremi nove mjere, ovoga puta za gospodarstvenike koji nisu u potpunosti morali prekinuti poslovanje , ali im je ono značajno narušeno.