Prijava

Vaša prijava

Manje vijećnika primat će manje naknade, novi gradonačelnik imat će jednog zamjenika

[]

Nakon predstojećih lokalnih izbora, gorički gradonačelnik imat će jednog, umjesto dosadašnjih dva, zamjenika. Također, broj gradskih vijećnika smanjuje se na 27, a mijenja se i visina naknade koju mogu primati gradski vijećnici te članovi stalnih i povremenih radnih tijela Gradskog vijeća. Razlog ovih promjena je usklađivanje s promjenama u Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi.

Prema novom Zakonu, propisano je kako u gradu s više od 60 tisuća stanovnika, kao što je Velika Gorica, neto naknada ne može na godišnjoj razini iznositi više od 13 tisuća kuna po članu predstavničkog tijela, uz iznimku predsjednika i potpredsjednika predstavničkog tijela. Prema tome, izglasali su vijećnici na 25. sjednici Gradskog vijeća, predsjednik vijeća imat će 1.350 kuna naknade, što je maksimalna naknada prema novom usklađivanju zakona. Zamjenici će imati naknadu od 1.170 kuna mjesečno, a vijećnici će dobivati 900 kuna.

– Naknadu dobivamo svaki mjesec, pa smatram da bi i sjednice trebali imati svaki mjesec. Budući da sjednice imamo svaka tri mjeseca, naknade bi mogle biti samo za mjesec kada se održavaju sjednice – smatra MOST-ova Karmen Rak, dok nezavisni  vijećnik Alan Šembera pak misli da oni koji ne dolaze na sjednice, za njih ne bi trebali biti ni plaćeni.

– Glasamo za smanjenje naknade, treba to podržati, ali opet imamo maksimalnu dozvoljenu naknadu, pa ću ja glasati protiv. 900 kuna mislim da je previše, trebalo bi veće smanjenje biti – kazao je vijećnik Stranke Ivana Pernara Tomislav Jakovljević.

Dodajmo i kako je Statutom, osim smanjenja broja zamjenika gradonačelnika, propisana i obveza javnog objavljivanja informacija o trošenju proračunskih sredstava na mrežnim stranicama tako da te informacije budu lako dostupne i pretražive.

Usvajanjem novog Poslovnika Grada Velike Gorice, pročelnik upravnog tijela nadležnog za poslove predstavničkog tijela ili službenik kojeg on ovlasti odsad može sazvati konstituirajuću sjednicu, a uređen je način sazivanja i održavanja elektroničke sjednice u iznimnim situacijama poput prirodnih katastrofa ili bolesti.