Prijava

Vaša prijava

Bekavac protiv spajanja na zagrebački pročistač otpadnih voda: To je ishitren, nestručan i politički prijedlog

[]

MOST-ov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice Ivan Bekavac oštro je reagirao na jučerašnju izjavu v.d. gradonačelnika Krešimira Ačkara o mogućnosti spajanja goričke odvodnje na zagrebački pročistač otpadnih voda u okviru projekta Aglomeracija Velike Gorice.

– Izražavam nevjericu, oštro protivljenje i izričito nezadovoljstvo mogućnošću spajanja goričke odvodnje na zagrebački pročistač. Smatram takav prijedlog ishitrenim, nestručnim i političkim. Iz okvira europskih fondova Grad Velika Gorica u mogućnosti je priskrbiti gotovo pola milijarde kuna namjenskih sredstava u okviru projekta Aglomeracija, i to oko stotinjak milijuna kuna u svrhu izgradnje pročistača te oko 400 milijuna kuna u svrhu izgradnje odvodnje. Ta sredstva neće teretiti džepove naših sugrađana, taj novac smo teškom mukom ishodili iz EU fondova – objasnio je Bekavac te dodao kako vjeruje da se radi o političkom spinu kako bi se fokus javnosti maknuo s problema zbog istrage protiv bivšeg gradonačelnika Barišića.

Osim što bi Grad odustao od EU sredstava, spajanjem na zagrebački pročistač, kaže Bekavac, građanima bi nametnulo nove troškove.

– Podsjećam kako upravo Zagrepčani plaćaju najskuplju cijenu vode u Hrvatskoj, dijelom i zato što je koncesionar koji upravlja pročistačem osigurao takve uvjete ugovora s Gradom Zagrebom. Takve okolnosti sigurno ne bi išle u prilog građanima Velike Gorice. Drugo, tehničke mogućnosti izgradnje tog cjevovoda su poseban problem jer razlika u nadmorskoj visini između grada Velike Gorice i zagrebačkog pročistača ide upravo na štetu grada, pa bi se kanalizacija morala odvijati protivno sili teži, uz pomoć pumpi i potrošnji energije – kaže Ivan Bekavac, koji se ipak u jednome slaže s v.d. gradonačelnika Ačkarom, a to je kako bi pročistač trebalo graditi dalje od jezera Čiče zbog njegovih nesaniranih pokosa.