Prijava

Vaša prijava

Općine Pokupsko, Kravarsko, Orle i Lekenik uvode širokopojasni internet

[]

Na inicijativu načelnika Općine Pokupsko Božidara Škrinjarića čelnici općina Pokupsko, Kravarsko, Orle, Rugvica, Lekenik i Martinska Ves potpisali su ugovor kojim kreću u zajednički projekt uvođenja širokopojasnog interneta. Projekt je to vrijedan između 70 i 80 milijuna kuna, a iz fondova Europske unije može se ostvariti sufinanciranje od 85 posto.

– Očito je da je ta tehnologija danas potrebna i bilo bi teško zamisliti kako bi bilo da toga nema. Nadamo se da će nam uskoro brži internet olakšati svakodnevne poslove. Na sve ovo potaknula me činjenica da su naša djeca, kada je počela online nastava, hvatala signal po ledinama i sjenokošama kako bi dobila vezu sa svijetom. Negdje je interes teleoperatera veći, s obzirom na naseljenost, međutim, potrebno je ulagati u infrastrukturu i poboljšati signal, kako bi kao i svi u Europi imali jednaka prava – istaknuo je Škrinjarić te dodao kako bi projekt trebao završiti kroz dvije godine.

Načelnik Općine Kravarsko Vlado Kolarec očekuje kako će ‘brzi’ internet povećati kvalitetu života u toj općini, ali i pomoći gospodarstvu tog područja.

– Puno mještana radilo je od kuće, te su zbog sporijeg interneta imali su puno manje učinke. Sada će dobiti brzinu i efikasnost – kazao je Kolarec.

– Imamo isti problem kao i drugi, možda čak i veći jer nam je brzina do sada bila 0.75 mbit/sekundi  na žici i na toj brzini ne može raditi ni škola, ni gospodarstvo. Za planirani razvoj izuzetno nam je potrebno da se to promijeni i da i mi uđemo u to 21. stoljeće. U vrijeme online nastave snalazili smo se uz pomoć mobilnih tornjeva, ali to nije pokrivenost kakvu trebamo. Djeca trče od kuće do kuće i po poljima i ‘love’ signal – istaknuo načelnik Općine Orle Ervin Vujica.

Za četiri jedinice lokalne samouprave s područja Zagrebačke županije te dvije općine s područja Sisačko-moslavačke županije ovaj projekt daje nadu kako će porasti kvaliteta života mještana u njihovim krajevima, a onda započeti i gospodarski razvoj.