Prijava

Vaša prijava

KATJA MATKOVIĆ MIKULČIĆ Velikogoričani vole svoju knjižnicu!

[]

Gradska knjižnica Velika Gorica 08. ožujka obilježava svoj dan, i to na datum kad su datirana pravila Prve čitaonice u Velikoj Gorici. Pravila, koja se čuvaju u Hrvatskom državnom arhivu, donesena su 8. ožujka 1885. godine, a godinu dana kasnije s radom je započela prva javna knjižnica na području Turopolja.

Povodom 135. obljetnice Gradske knjižnice Velika Gorica ravnateljica Katja Matković Mikulčić obratila se svim korisnicima, suradnicima i sugrađanima.

-Čini mi se kao da je to bilo jučer kad smo svečano prije pet godina obilježili 130. obljetnicu otvaranja Prve čitaonice u Velikoj Gorici čija je pravna slijednica današnja Gradska knjižnica. Tom prilikom izdali smo lijepu i informativnu monografiju o našem radu. Bilo je svečano, uz nazočnost državnog tajnika Ministarstva kulture gosp. Ivice Poljička, predstavnika knjižničarske zajednice iz cijele Hrvatske, predstavnika strukovnih udruženja te brojnih suradnika i prijatelja knjižnice. Lijep i sunčan dan pogodovao je da smo se dugo zadržali u neformalnom druženju poslije same svečanosti.

-Ove godine obilježavamo 135. godinu od otvaranja Prve čitaonice ali u skroz promijenjenim okolnostima što je posljedica pandemije koronavirusa i potresa koji su obilježili proteklu 2020. godinu, a posljedice će se sanirati još dugi niz godina. Sve se promijenilo, nekako utihnulo, prebacilo se u virtualni svijet. Ljubitelji dobre knjige unatoč svemu redovito navraćaju u knjižnicu jer se knjiga u novonastalim okolnostima pokazala lijekom za izoliranost, samoću ili kao utjeha. Najviše nam je žao naših najmlađih korisnika. Dječji odjel, koji je do pred godinu dana vrvio dječjim posjetima i grajom, je utihnuo. Vrijedni djelatnici  čitali su djeci priče putem društvenih mreža, ali živi posjet knjižnici je skroz nešto drugo. Ta interakcija djece i knjižničara može biti presudna u motivaciji djece da čitaju slikovnice i knjige od najranije dobi. Nadamo se da će se sadašnja situacija uskoro promijeniti i da ćemo petnaestogodišnjicu rada Dječjeg odjela u lipnju moći proslaviti najrazličitijim aktivnostima i opet  privući djecu u ugodne prostore knjižnice. I obljetnicu Područne knjižnice Galženica  nismo mogli dostojno obilježiti kako to doliči punktu koji je odgojio generacije čitatelja, priredio stotine izložbi, susreta s književnicima i likovnim stvarateljima. Sve je nekako prošlo u tišini.

Matković Mikulčić s ponosom ističe kako knjižničare ništa ne može pokolebati.

-Oni rade i smišljaju za Vas nove programe i iznenađenja pogotovo u ovoj obljetničkoj  godini koja se poklapa s Godinom čitanja 2021. koju je pod motom „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi“ proglasilo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Pratite nas redovito na našim mrežnim stranicama na kojima ćemo vas izvještavati o svim aktivnostima u sve tri lokacije knjižnice i sudjelujte u našim programima. Naći će se tu programa za naše sugrađane od onih najmlađih do najstarijih kao i vrijednih nagrada.

Da Velikogoričani vole svoju knjižnicu  dokazuju brojke unatrag pet godina:

  • Prinovljeno je 28.033 nova naslova koji su bili ponuđeni korisnicima za čitanje; Fond knjižnice iznosi  137.319 svezaka i najbogatiji je u Zagrebačkoj županiji
  • Knjižnicu je posjetilo 305.432 korisnika, bez čitača novina i časopisa koje ne evidentiraju
  • Cirkulacija knjižne građe je iznosila 1.054.414 svezaka
  • Posjet mrežnim stranicama se povećao sa 44.495 na 100.966 pregleda; ukupno je u proteklih pet godina bilo 366.547 pregleda
  • Broj realiziranih kulturnih programa na promicanju knjige i čitanja bio je 601

-Iako možemo biti zadovoljni ovim brojkama, što ne znači da se ne može još bolje i više,  djelatnici Gradske knjižnice već dugi niz godina u svojim programima navode potrebu nabave bibliokombija koji bi knjigu i kulturne programe doveo u rubna područja grada Velike Gorice i tako omogućio dostupnost knjige svim našim sugrađanima. Vjerujemo da ćemo to ostvariti prije nove obljetnice. – zaključuje Matković Mikulčić.