Prijava

Vaša prijava

Šest timova danas u Velikoj Gorici cijepilo građane protiv koronavirusa

[]

Cijepljenje građana protiv koronavirusa u velikogoričkom Domu zdravlja traje od sredine veljače, a danas je bio prvi dan tzv. masovnog cijepljenja u našem gradu. Na raspolaganju je bilo  je 350 doza cjepiva, dok je cijepljenje provodilo šest timova.

-Do sada smo kroz deset isporuka dobili 24 750 doza cjepiva. Cijepili smo korisnike Domova za starije kao i njihove djelatnike, te djelatnike zdravstvenih ustanova i žurnih službi. Za sada smo u općoj populaciji cijepili oko osam posto građana. Veliki je problem, ne samo kod nas nego i na europskom tržištu s isporukom cjepiva. U narednim danim očekujemo novu isporuku cjepiva AstraZenece, Pfizera i Moderne. Do kraja ožujka pojačat ćemo dinamiku cijepljenja, a ovakve akcije bit će i u ostalim dijelovima županije. – rekao je Leo Šunjić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo  Zagrebačke županije.

-Prema količinama cjepiva koja ćemo dobivati i dalje ćemo organizirati ova tzv. masovna cijepljenja. Timovi obiteljske medicine i dalje cijepe svoje pacijente, no ako dođe veća količina cjepiva u Zagrebačku županiju možemo to bez problema organizirati. – istaknuo je Većeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije.

-Prije samog cijepljenja provjerimo je li osoba koja se cijepi na nekoj antibiotskoj terapiji, i svakako radi li se o akutnoj bolesti. To su nam kontraindikacije za trenutno cijepljenje. Što se tiče uzimanja drugih lijekova, provjerimo jesu li na njih nekada razvili reakcije, ako jesu, preporučimo im duže od 15 minuta da nam budu na oku u slučaju da bude potrebe za intervencijom. – pojasnila je Sanja Zrilić, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

-Imam unuka koji ide u školu, sina koji radi i bojala sam se da mi oni nešto ne prenesu, pa sam se cijepila i za njih i za sebe. Primila sam AstraZenecino cjepivo, vjerujem u sva cjepiva, nešto će sigurno djelovati.- rekla je Zita Irena Jelić Oršolić koja je danas došla na cijepljenje.

Galerija fotografija: