Prijava

Vaša prijava

Cesta nije pista! Pobrinimo se da ostane sigurna!

[]

Povoljni vremenski uvjeti, na ceste su izmamili brojne ljubitelje motocikla i mopeda što ćemo iskoristiti kako bismo podsjetili na prometnu kulturu od životne važnosti. Policija podsjeća mopediste i motocikliste da se: kreću propisanim brzinama, odnosno da brzinu prilagode uvjetima na kolniku, upravljaju ukoliko imaju položeni vozački ispitom i potrebnu položenu kategoriju.

-Tijekom vožnje motociklima i mopedima obavezno koristite zaštitnu kacigu koju moraju imati i vozač i putnik  uz svu drugu opremu koja nije propisana, ali je preporučamo i korisna je posebno ukoliko se dogodi da ste jedan od sudionika u prometnoj nesreći. Neupitna je svrha zaštitna oprema s obzirom da ona ublažava moguće ozljede, odnosno njihove posljedice. Primarno mislimo na motociklističke jakne, hlače, kombinezone, rukavice, čizme, štitnike i drugo.- kažu iz policije.

 

Posebno naglašavaju obveze i odgovornost roditelja mladih osoba koje upravljaju motociklima i mopedima ili su na njima putnici.

-S ciljem zaštite mladih motorista i motociklista, prije same kupnje mopeda i motocikla poduzmite sve potrebne predradnje (polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjera tehničke ispravnosti vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme), kako bi oni imali znanja, bili osposobljeni i zaštićeni u uvjetima kada su aktivni sudionici u prometu. Ne zanemarujmo  Ujedno i sigurnost putnika jer sve što vrijedi  i za vozača, vrijedi i za osobu uz njega.

Kako bi skrenuo pažnju na vozače mopeda i motocikala, kao dugogodišnji vozač, poznati hrvatski glazbenik Sandi Cenov snimio je prigodni video.

Osim navedenih upozorenja za one na dva kotača, tu je i apel za vozače automobila.

-U odnosu na vozače motocikala i mopeda pripazite da im ne oduzmete prednost prolaska jer precjenjujete svoje vozačke sposobnosti, dok u isto vrijeme podcjenjujete opasnosti u prometu. Prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila, obratite pozornost na ovu kategoriju vozača, tako da vam se ne nađu u tzv. „mrtvom kutu“ bočnog ogledala. Vodite računa da su motocikli (a sve više i mopeda) vozila koja obzirom na omjer masa/snaga na kratkim dionicama mogu ostvariti relativno jako velika ubrzanja. – poručuju iz policije.