Prijava

Vaša prijava

Održana edukativna razgovaraonica “Prevencija nasilja nad osobama starije životne dobi”

[]

U sklopu aktivnosti projekta „Tko se boji godina još?“ u Velikoj Gorici je održana edukativna razgovaraonica pod nazivom “Prevencija nasilja nad osobama starije životne dobi” koju je vodila dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

Poredoš Lavor ima dugogodišnje iskustvo neposrednog rada s ljudima na raznim preventivnim programima, a osobito onima koji su usmjereni zaštiti prava i života osoba starije životne dobi. Na razgovaraonicima su sudjelovale dvije grupe umirovljenika u kojima je u svakoj sudjelovalo po šest osoba što je u skladu s epidemiološkim mjerama u situaciji pandemije COVID-19.

Susret je bio intenzivan i dinamičan, a obrađene su sljedeće teme: pojam starija životna doba, da li čovjek može biti prestar za život u obitelji, začarani krug nasilja u obitelji, definicija pojma zlostavljanje starijih osoba, oblici (vrste) nasilja, krađe i prijevare na štetu starijih osoba, o sličnostima i različitostima ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju i sl. Umirovljenici su bili zainteresirani za sve ponuđene teme i aktivno su sudjelovali u razgovaraonici.

Posebno ih je dojmila definicija zlostavljanja stariji osoba: Zlostavljanje starijih osoba je pojedinačni ili ponovljeni čin akcije ili suzdržavanja od djelovanja, koji se događa u međuljudskom odnosu zasnovanom na povjerenju, a koji izaziva bol ili uznemiravanje starije osobe – iz iste je vidljivo da su najčešći zlostavljači stariji osoba najbliži članovi obitelji ili kućanstva, što je posebno bolno za žrtvu i otežava prijavu doživljenog.

Poredoš Lavor je istaknula kako dosadašnja su istraživanja pokazala da se opasnost od izvrgnutosti nasilju u obitelji za starije povećava ako je žrtva ovisna zbog bolesti ili siromaštva, ako živi u obitelji opterećenoj nasiljem i međugeneracijskim sukobima.

Tijekom razgovora umirovljenici su istaknuli da je gradu Velika Gorica potreban Dom za starije i nemoćne osobe kako bi se sugrađani starije životne dobi u ovom gradu mogli na primjeren način zbrinuti, a ako isto nije moguće – onda da se osigura dodatno sufinanciranje smještaja starijih osoba u privatnim domovima, jer mirovine mnogih umirovljenika su skromne i ne mogu istima financirati smještaj u privatnim ustanovama.

Nakon razgovaraonice umirovljenici su sudjelovali u intervjuu čiji će rezultati poslužiti za stjecanju znanja i boljem prepoznavanju nasilja nad starijim osobama u našem društvu, kao i za izradu što kvalitetnijih mjera za prevenciju nasilja i zaštitu starijih osoba – što je također dio ovog programa „Kažem što mislim, mislim što kažem“ – Poziva „Pridruži se – aktivni u mirovini jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti“.

Centar za kvalitetu života Forum 50+ iz Velike Gorice partner je na europskom projektu “Tko se boji godina još?”, a nositelj projekta je Matica umirovljenika Trnja.


Međunarodni dan žena