Prijava

Vaša prijava

Za izradu koncepta energetski pozitivnih i klimatski neutralnih naselja Velikoj Gorici 60 tisuća eura

[]

U okviru programa Horizon 2020, pokrenuta je inicijativa European City Facility (EUCF) za podršku jedinicama lokalne samouprave u razvoju investicijskih dokumenata za ulaganja u održivu energiju, koja pruža stručnu i financijsku podršku gradovima u pripremi potrebnih analiza i studija izvodljivosti te daje pomoć u organizaciji i koordinaciji procesa izrade investicijskog koncepta.

Prvi javni poziv EUCF-a zatvoren je 2. listopada 2020. godine, a na isti se zaprimljeno više od 250 prijava iz cijele Europe. Jedna od prihvaćenih projektnih prijava je i ona Grada Velike Gorice. Tako je Velika Gorica, u svrhu izrade investicijskog koncepta ”Razvoj energetski pozitivnih i klimatski neutralnih naselja”, dobio darovnicu od 60 tisuća eura. Kao pilot područje za izradu investicijskog koncepta izabrana su naselja Buševec, Rakitovec i Turopolje, a uz koje je u neposrednoj blizini te ujedno i na rubnom području Grada naselje Ogulinec – kažu iz Grada Velike Gorice.

– Jedan od glavnih ciljeva projekta je pronaći financijski prihvatljive mehanizme, inovativne poslovne modele i organizacijske oblike, koji će staviti u funkciju raspoloživi prirodni potencijal te omogućiti dugoročnu financijsku održivost planiranih instalacija. Pored integracije obnovljivih izvora energije u naselju će se planirati i provoditi mjere povećanja energetske učinkovitosti naselja i smanjenje razlike u performansama korisnika, promoviranje nZEB standarda gradnje (zgrada gotovo nulte energije) i obnove te promoviranja i primjene inovativnih rješenja u zgradarstvu. Također će se raditi na integraciji i razvoju pametnih rješenja za povezivanje objekata u energetski pozitivnom naselju, fokusiranjem na inovacije u energetici, transportu i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, uključujući angažiranost korisnika i različite socio-kulturne ciljne skupine, aspekte lokalne uprave i uravnoteženje gradskih infrastruktura – kažu iz Grada Velike Gorice.