Prijava

Vaša prijava

Ozbiljne optužbe u Pokupskom: Novac za sanaciju od potresa se raspodjeljuje nepravedno

[]

Klub nezavisnih vijećnika Općine Pokupsko u četvrtak je na konferenciji za medije kazao kako se u njihovoj općini događa nepravedna raspodjela novca za sanaciju od potresa. Radi se o iznosu od 3.650.000 kuna, koji je Općina dobila od Vlade RH i Fonda za zaštitu okoliša. Također, nezadovoljni su što se sa sazivanjem sjednice Općinskog vijeća čekalo dva mjeseca, umjesto da se stanovnicima žurno raspodijele sredstva za obnovu.

– Mi smo očekivali da će ta sredstva prvenstveno biti namijenjena stanovnicima koji su imali štete na svojim građevinama nakon potresa. No, manje od polovice novca je namijenjeno refundiranju troškova građanima, a od ostatka novca se, između ostaloga, financira sanacija nerazvrstanih cesta i javne rasvjete, iako iste nisu nastradale u potresu. Čak se ide toliko daleko da se neka privatna dvorišta nasipaju šljunkom od tih novaca – kazala je predsjednica Kluba nezavisnih vijećnika Općine Pokupsko Martina Popovčić.

Screen Shoot

Nezavisni vijećnici tvrde i kako su na sjednici Općinskog vijeća 4. ožujka, predložili 11 amandmana koji bi, kažu, ispravili nepravdu, a od svega je prihvaćen tek jedan amandman. Predlagali su da se ukupni iznos pomoći isplati stanovnicima za materijal i radove, da se financira obnova gospodarskih te poslovnih objekata kako bi se pomoglo i poljoprivrednicima te da se stanovnicima isplati ukupni iznos štete na obiteljskim kućama, a ne kako je to sada slučaj, maksimalnih 10 tisuća kuna po korisniku.

– Naš prijedlog je bio i stanovnici mogu dostaviti kao dokaz troškova predračune i ponude, a ne samo plaćene račune jer, nažalost, nisu svi u mogućnosti sami financirati sanaciju štete. Dakle, samo ako imate novaca možete tražiti povrat po plaćenom računu. Oni koji nemaju novac da krenu s obnovom, neće dobiti niti pomoć – kazala je Popovčić te upozorila kako se iz ovih sredstava financiraju i priključci na javni vodovod: “Naravno, samo za one stanovnike koji imaju mogućnost i tamo gdje je vodovod izgrađen i imaju problem s pitkom vodom. Tu su isključeni svi stanovnici koji imaju svoje privatne bunare i privatne vodovode. Oni za sanaciju svojih privatnih vodovoda neće moći dobiti povrat novca.”

 


Upisi u prvi razred 2021./2022.