Prijava

Vaša prijava

Zmajlović predstavio svoju ideju decentralizacije: Velika Gorica sjedište, a svaki upravni odjel u drugom gradu županije

[]

Velika Gorica će biti glavni grad Zagrebačke županije. Vizija je to na kojoj svoju kandidaturu temelji SDP-ov kandidat za župana Mihael Zmajlović. Ideju decentralizacije i bolje organizacije kojom će se osigurati i pokrivenost županijskih službi na području svih devet gradova i 25 općina predstavio je u subotu u Velikoj Gorici.

– Zagrebačka županija je jedina županija u Republici Hrvatskoj koja nema sjedište na svojem teritoriju, već na području drugog grada. Naime, radi se o Zagrebu, koji ima status grada i županije. Ključne se odluke donose u hotelu, a aktualni župan Stjepan Kožić, već 20 godina, vlada načinom na koji je otuđio Županiju od svojih stanovnika – naglasio je Zmajlović te podsjetio kako je upravo zato i organizirao najavu svoje kandidature ispred zagrebačkog hotela i time simbolički ukazao da je nakon 20 godina došlo vrijeme za odjavu iz hotela i kraj staromodnog vođenja županije.

– Svaki grad i općina mogu imati svoje mjesto u sustavu upravljanja županijom. Umjesto skupe najamnine, treba iskoristiti prazne državne i gradske prostore te približiti službe građanima kroz digitalizaciju usluga. Turistička zajednica ili poduzetnički centar trebaju funkcionirati kao “uredi za van”. Velika Gorica kao najveći grad treba postati sjedište županije – istaknuo je Zmajlović, upravo u središtu Velike Gorice.

Dio ideje koju je Zmajlović predstavio u subotu je i da se uvedu pametna rješenja i digitalne usluge svesti na minimum potrebu građana da osobno dolaze do službenika. Turistička zajednica tako bi se selila po gradovima i smještala u prostore turističkih zajednica, razvojna agencija i poduzetnički centar umjesto u Ulici grada Vukovara bili bi u Svetoj Nedelji i Samoboru, koji su mjesta od velikog interesa za investitore.

Za sve ovo potrebne su i određene formalne radnje. Stoga, Zmajlović najavljuje da će, čim postane župan, inicirati izmjenu statuta Zagrebačke županije i promjenu zakonske regulative, koja će omogućiti da Velika Gorica bude sjedište i glavni grad Zagrebačke županije, a da se, također, kroz decentralizaciju i bolju organizaciju osigura pokrivenost županijskih ureda na cijelom području.