Prijava

Vaša prijava

Na ovogodišnjim Lučićevim danima koncerti, izložba i predavanje

[]

Povodom 132. obljetnice rođenja skladatelja, orguljaša, glazbenog pedagoga i župana Plemenite općine turopoljske Franje pl. Lučića, Pučko otvoreno učilište Velika Gorica od 23. do 25. ožujka organizira manifestaciju Lučićevi.

– “Čovjek vrijedi onoliko koliko vrijedi ono što je učinio za svoj narod!” poznata je uzrečica Franje pl. Lučića. Ako njega i njegov rad za Turopolje vrednujemo po toj uzrečici, možemo zaključiti da je Lučić jedan od najznamenitijih Turopoljaca. Ostavio je u hrvatskoj kulturi i Turopolju neizbrisiv trag, stoga se želimo svake godine prisjetiti njegova lika i djela kako bi njegovo glazbeno stvaralaštvo i dalje živjelo – kažu iz Pučkog otvorenog učilišta

Manifestaciju ove godine otvara izložba fotografija Franje pl. Lučića u Galeriji Galženica, koju će posjetitelji moći obići i virtualnom šetnjom.  Isti dan, u utorak u 19.30, također u Galženici, predavanje će održati Josip degl’ Ivellio, dirigent, zborovođa, skladatelj, glazbeni pisac, muzikolog, organizator glazbenog života, producent, urednik te radijski urednik i voditelj predavanjem s glazbenim gostima. Na predavanju o Lučiću i družbi Braća hrvatskoga zmaja građani će uživati i u glazbi gostiju sopranistice Josipe Gvozdanić i Krešimira Starčevića na klaviru.

Drugi dan posvećen je Lučićevoj orguljaškoj baštini koju će koncertom u Crkvi NBDM predstaviti vrsni orguljaš Pavao Mašić. Koncert je 24. ožujka u 19.30 sati.

Lučićevi dani završavaju 25. ožujka u 19.30 sati svečanim koncertom učenika Umjetničke škole Franjo Lučić i glazbenim gostima – sopranisticom Josipom Gvozdanić i Krešimirom Starčevićem na klaviru.