Prijava

Vaša prijava

Zmajlović želi uvesti građanski odgoj u škole Zagrebačke županije

[]

Mihael Zmajlović, kandidat za župana Zagrebačke županije, u srijedu je u Svetoj Nedelji predstavio svoju inicijativu da se u škole Zagrebačke županije uvede građanski odgoj, kao predmet koji je temelj za stvaranje uspješnog i razvijenog društva.

– Želim da je Zagrebačka županija, županija 21. stoljeća! Zato je neizmjerno važno ulagati u obrazovanje, jer se županija razvija onoliko koliko se razvijaju njezini stanovnici. Moramo našu djecu odmalena učiti o temeljnim vrijednostima, pravima, solidarnosti, nenasilju. Svjedoci smo modernog vremena u kojem se kroz video igrice promoviraju razni oblici nasilja, kojeg često nisu svjesni roditelji, a kamoli djeca –  ističe Zmajlović.

Također napominje da se u infrastrukturu i izgradnju škola u Zagrebačkoj županiji ulagalo onda i kada je to bilo politički potrebno. Županija već godinama ne vodi računa o razvoju i podizanju standarda školskog kurikuluma, smatra SDP-ov kandidat za župana, te dodaje kako aktualna vlast očito smatra građanski odgoj nebitnim ili manje važnim.

Kao primjer dobre prakse istaknuo je Rijeku, koja je prva u škole uvela građanski odgoj, a taj su primjer kasnije pratili i drugi gradovi i županije.

– To je put kojim se promiče tolerancija i solidarnost te sprječava nasilje među djecom. Učenje traženjem, analiza i vrednovanje informacija ključni su elementi građanskog odgoja, jer se tako stvara ozračje u kojem se ne nameću vrijednosti, već one proizlaze iz životnog iskustva pojedinca. Kao roditelj i kao političar u ovoj inicijativi vidim bolje sutra za društvo u cjelini. Dok djecu u školama učimo kako postati aktivnim građanima, istovremeno ulažemo u izgradnju i opremanje škola. Na taj način Zagrebačka, ali i druge županije mogu stvoriti napredniju zajednicu. Zato je građanski odgoj potreban – ne danas, ne sutra, već jučer! – zaključio je Zmajlović.