Prijava

Vaša prijava

Pišem ti pismo… po deseti put! Ove godine tema je ‘Moj razlog za čitanje’

[]

“Pišem ti pismo…” natječaj je koji Gradska knjižnica Velika Gorica po jubilarni – deseti put – raspisuje povodom Svjetskog dana pisanja pisama (obilježava se 11. svibnja) s ciljem razvijanja pismenosti, ali i podsjećanja na pomalo zaboravljenu, starinsku vještinu pisanja pisama.

S obzirom da su do sada tematski nastojali popratiti bilo velike obljetnice znamenitih ličnosti, bilo približiti teme koje su kulturološki obilježavale pojedinu godinu, ove su se godine odlučili natječaj raspisati pod motom “Moj razlog za čitanje”. Naime, 2021. godinu Ministarstvo kulture je proglasilo Godinom čitanja, a knjižničari se nadaju kako svatko ipak ima i neki svoj, posve osoban razlog. I zato je zadatak pisača pisama objasniti zašto vole čitati.

– Što je to što vas motivira (ili ne?) da uzmete knjigu u ruke, da vam ona postane prijateljica u svakoj životnoj situaciji, izvor ne samo znanja, nego i zabave, vaš način da živite mnoge živote i upoznate mjesta na koja možete stići samo putem mašte, putujući kroz stranice knjiga, časopisa, ekrana e-čitača pa čak internetskih portala. Od prve slikovnice preko obavezne (i mnogima mrske) lektire do vlastitih čitateljskih izbora – želimo da nam opišete svoj čitateljski put i ono nešto što za vas knjigu čini neodoljivom. Upregnite maštu i obratite se pismom omiljenoj knjizi, piscu, književnom liku… otkrijte im zašto su baš oni, a ne neki drugi obilježili vaša razmišljanja i možda neke važne životne izbore – kažu iz knjižnice.

Natječaj je otvoren od 29. ožujka do 30. travnja. Pismo treba poslati putem e-maila i to na adresu pisemtipismo2021@gmail.com, ili poštom. Knjižnica će najbolja pisma i nagraditi, a proglasit će nabolje u svakoj od tri kategorije: Naj pismo odraslih, Naj srednjoškolsko pismo i Naj dječje pismo. Datum objave rezultata natječaja je Svjetski dan pisanja pisama, 11. svibnja, a svi ostali detalji natječaja dostupni su na mrežnim stranicama Gradske knjižnice.