Prijava

Vaša prijava

Susjedi zgrada u Zagrebačkoj 94: Vjerujemo da građevinske dozvole nisu u skladu s urbanističkim planom, a nismo imali priliku ni očitovati se

[]

Susjedi budućih stambenih zgrada na adresi Zagrebačka ulica 94 danas su se okupili kako bi javno upozorili na niz problema s kojima su suočeni zbog ovog projekta. Naime, smatraju kako tri susjedne čestice nisu dovoljno široke ni velike za izgradnju zgrada, a sumnjaju i u ispravnost upravnog postupka dobivanja građevinske dozvole, zbog čega su još u prosincu krenuli spor rješavati sudskim putem. Okupljeni građani upozorili su, među ostalim, kako će presedan napravljen u korist ovog investitora pokrenuti urbanističku anarhiju, jer će se i ostali pozivati na ove dozvole. Rezultat toga bit će, uvjereni su, betonizacija Velike Gorice jer je ovom investitoru dozvoljeno graditi na samoj međi. No, krenimo od početka. Njihov problem započeo je u srpnju, kada su primijetili da na susjednoj, 12 metara širokoj parceli, kreće gradnja zgrade. Dvije od zgrada već su gotovo dovršene, a navodno je i treća zgrada dobila dozvolu te će i na tom mjestu uskoro nikunti nova građevina.

– Mislimo da se gradi i protivno urbanističkom planu. No, čak nismo dobili ni priliku reći svoje mišljenje. Kad smo vidjeli da se nešto tu gradi, otišli smo u Grad, u odjel koji izdaje građevinske dozvole, i rekli su da je dozvola već pravomoćna i da je istekao rok za žalbu. Kad su susjedi pitali zašto ih nisu obavijestili, iz Grada su odgovorili da je obavijest bila u zgradi gdje je taj ured i da su mogli doći u tu zgradu to pogledati – ispričao je Igor Fiolić, jedan od susjeda zgrada u Zagrebačkoj.

Zbog ovakvog odgovora iz Grada, građani su odlučili potražiti pravni savjet te doznali kako je Grad dužan obavijestiti stanare osobnim putem ukoliko parcela graniči s manje od 10 susjeda. Kako takvu obavijest, tvrde, nisu dobili, podnijeli su tužbu protiv Grada i upravnog postupka kojim je investitor dobio građevinsku dozvolu. Ukoliko se Upravni sud složi sa zahtjevom stanara, građevinska dozvola će biti poništena, a Grad će morati ponovno provesti cijeli postupak.

– Kao što znate, u Hrvatskoj je pravosuđe sporo i već pet mjeseci čekamo na ročište. Jedino smo dobili sa suda odgovor kako je Grad Velika Gorica izjavio da nisu obavijestili susjede zato što im je bilo neprikladno dostavljati obavijesti zato što ima dosta susjeda. Ovdje su tri parcele. Prva, istina, graniči sa zgradom, ali zadnja parcela ima tri susjeda i Centar za odgoj i obrazovanje. Netko je, dakle, napisao da mu je neprikladno dostaviti obavijest za četiri kuće. Živimo u gradu u kojem je za gradske službe neprikladno obavijestiti susjede o nečemu što im je bitno, nego bih ja morao svaki dan ići u Grad i pregledavati obavijesti. To je krajnje nekorekektno – zaključuje Fiolić.

Na potencijalne nepravilnosti upućuje i to da je građevinska dozvola izdana za dvojni objekt, objašnjava Fiolić, a s druge strane je Centar za odgoj i obrazovanje te se zgrada nema na što spojiti kako bi bila dvojni objekt.

– Grad tumači prostorni plan da bilo tko u Gorici može graditi na međi i da tu nema nikakvih ograničenja. To znači da će sad svi tako početi graditi i da nam slijedi betonizacija. Čudno je i da na sve nije reagirala ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje, na čijoj se međi gradi zgrada. To znači da jedan dio dvorišta Centra više uopće popodne nema sunca zbog visokih zgrada, a u drugom dijelu stanari imaju balkone na par metara od međe i igrališta Centra, pa su djeca tamo kao u izlogu – zaključio je Fiolić ispred susjeda te dodao kako je parcela toliko uska da pored zgrada ne može proći ni vatrogasno vozilo, a bageri i kamioni na parcelu ulaze sa strane Centra.

Na razgovor i pomoć u rješavanju problema je inicijativa stanara, kažu, pozvala sva tri kandidata za gradonačelnika Velike Gorice, no jedino je SDP-ov Ivo Jelušić danas bio s njima.

– Kao građanin, ako bih mogao birati, ne bih volio živjeti u ovakvom okruženju. Ako to dozvoljavaju prostorni dokumenti, nisu dobri i trebamo ih promijeniti. U ovaj slučaj teško mi je ulaziti jer nemam uvida u te akte, ali iz ovoga što sam čuo, očito da ima ozbiljnih sumnji u nepravilnost. Onaj koji obnaša gradonačelničku dužnost ima zakonsku dužnost i obvezu da, ukoliko priijeti sam ili je upozoren da nešto nije u skladu sa zakonom, to zaustavi i suspendira, te zatraži da se ispita zakonitost postupka  – rekao je Jelušić.