Prijava

Vaša prijava

Kosničani stare uskrsne običaje donose u grad

[]

Udruga Turopoljska tradicija iz Kosnice ovih se dana intenzivno priprema za posjet Velikoj Gorici. Na Trgu kralja Petra Krešimira IV, 2. travnja u 10 sati pokazat će kako se nekada pripremala uskrsna košara.

– Kako nam dolaze uskrsni blagdani, odlučili smo obući naše narodne nošnje, pripremiti košaru s hranom po starinski, onako kako su to radile naše bake i tadašnje mlade sneje te prikazati našim građanima kako se nekada pripremala košara, koja se hrana stavljala u košaru za blagoslov jela, kakvi su tada bili običaji – kaže Filip Margić, predsjednik Turopoljske tradicije.

Cilj njihove akcije je oživjeti stare običaje kako ne bi otišli u zaborav, vratiti građane u neka prošla vremena kako bi se prisjetili svojih baka i razgovarati s njima o starim turopoljskim običajima za Uskrs.

– Želimo im dati informacije, ali se nadamo i kako ćemo nešto od njih naučiti. Na kraju ovog druženja pripremili smo i 200 pisanica koje smo sami oslikali prirodnim bojama te ćemo ih podijeliti našim građankama i građanima uz čestitke za sretan i blagoslovljen Uskrs – kažu Kosničani.