Prijava

Vaša prijava

Stanari zgrade u Kolarevoj: Odašiljač je na našoj zgradi, a mi od njega dobivamo najmanje prihoda

[]

Stanari zgrade u Ulici Slavka Kolara 21 osjećaju se prevarenima. Tvrde kako su u posljednjih tri godine izgubili više od 100 tisuća kuna prihoda na koje imaju pravo jer su još 1998. s Hrvatskim telekomomom sklopili ugovor o postavljanju odašiljača na svoju zgradu te opreme u prostorije unutar zgrade. Naime, priča sad već bivši predstavnik stanara Nenad Pantović, svake godine na ime ugovora o najmu prostora dobivali su oko 40 tisuća kuna, a onda im je GSG Velika Gorica ‘ispod radara’ dao da potpišu novi dokument kojim su oštećeni. Naime, ulaz broj 21 dio je stambene zgrade u Kolarevoj, od broja 19 do 27, no još 1997., prilikom ustroja suvlasnici su se dogovorili kako će svaki od pet ulaza biti zgrada za sebe.  I tako je prihod od odašiljača išao isključivo na račun ulaza broj 21. Priča se komplicira s početkom energetske obnove.

7.4.2021. Velika Gorica – Stanari zgrade u Ulici Slavka Kolara 21 osjećaju se prevarenima zbog umanjenja prihoda od odašiljača. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– GSG nas je krajem 2017., kada smo kretali u energetsku obnovu, uvjeravao da bi bilo dobro da ne nastupaju svi predstavnici, nego da bude jedan predstavnik stanara za stambenu zgradu od 19 do 27. To sam bio ja, iako nisam htio. Kad je 2018. završila obnova, 39 tisuća kuna od odašiljača HT-a GSG je skinuo sa stanja računa ulaza 21 i podijelio novac svim ulazima, ovisno o kvadratima. Tako je moj ulaz na kojem se nalazi sva skalametrija dobio 6.500 kuna, a svi ostali su dobili više, vjerojatno iz ‘ekskluzive’ da mogu sa svojih terasa gledati u odašiljač – objasnio je Pantović i dodao kako je ulaz 23 takvom preraspodjelom dobio 12 tisuća kuna mjesečno jer je najveći.

Novi obračun prihoda od HT-a postao je moguć jer je Nenad Pantović, kao predstavnih stanara u energetskoj obnovi, potpisao dokument o planu održavanja svih pet ulaza u narednih 12 godina, odnosno dok otplaćuju kredit za obnovu. Tim dokumentom prihod je podijeljen među ulazima ovisno o kvadratima kojima raspolažu.

– Ja jesam to potpisao, ali mi o tome nismo razgovarali. Oni su to meni ispod radara pustili i u žaru borbe sam ja tu na koljenima potpisao plan održavanja. Međutim, ja sam kasnije vidio da su oni dodali jednu stavku izvanredni prihodi. U svim planovima održavanjima od ranije je pisalo prihod od HT telekomunikacije, sada je pisalo samo izvanredni prihod. Ja sam samo taksativno pogledao i potpisao jer nam se žurilo i jer su se ljudi počeli žaliti – objasnio je Pantović i dodao kako smatra da se suvlasnike na broju 21 trebalo pitati o preraspodjeli, kao što ih se pitalo i jesu li za postavljanje odašiljača na zgradu. Ipak je to, kaže Pantović, njihov prihod.

7.4.2021. Velika Gorica – Stanari zgrade u Ulici Slavka Kolara 21 osjećaju se prevarenima zbog umanjenja prihoda od odašiljača. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Na kraju, Nenad Pantović ističe kako je i on želio podijeliti prihod s ostalim ulazima, ali ne po kvadratima jer to smatra nepravednim. Mišljanja je kako bi ulaz 21 rebao dobiti 50 posto sredstava, dok bi se ostalih 50 posto trebalo ravnomjerno raspodjeliti na svih pet ulaza. Budući da to nije uspio postići, a nakon bezuspješnih pokušaja da dobije odgovore od GSG-a, Pantović je 1. ožujka dao ostavku na mjesto predstavnika stanara te ulaz broj 21 sada nema svog predstavnika.

7.4.2021. Velika Gorica – Stanari zgrade u Ulici Slavka Kolara 21 osjećaju se prevarenima zbog umanjenja prihoda od odašiljača. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Iako više nije predstavnik stanara, i dalje želi riješiti problem, pa je krenuo tražiti pomoć izvana. Na inicijativu MOST-a odlučio je i istupiti u javnost. Naglasio je, pri tome, kako on sam nije član niti jedne političke stranke.

– Zahvaljujući ljudima poput vas suvlasnici imaju šanse othrvati se samovolji GSG-a. Ostali ste bez vaših 100 tisuća kuna bez ikakave pisane odluke, bez ispravnih zapisnika, sastanaka, a da ne govorimo o svemu ostalom što dodatno opterećuje poslovanje GSG-a. Zauzet ću se u mandatu gradonačelnika i ispraviti iskrivljeno postupanje GSG-a i štetu koju su njegove uprave nanijele poslovanju i GSG-a i Grada, pa i građanima. GSG je javna gradska tvrtka koja služi nama i mora početi tako postupati – kazao je MOST-ov kandidat za gradonačelnika Ivan Bekvac.