Prijava

Vaša prijava

SDP i GLAS održali “pressicu” na temu grijanja i obećavanja

[]

Velikogorički SDP i GLAS održali su konferenciju za medije, kako ističu, “zbog činjenice da prije svakih izbora, pa tako i ovih, imamo poplavu predizbornih obećanja, dozvoljenih i legitimnih, no u našem gradu posebno problematičnih, jer se gotovo uvijek pokazuju kao lažna.”

Prvi je govorio predsjednik SDP-a Ozren Robić.

– Prije nekoliko dana aktualni v.d. gradonačelnika imao je sastanak s direktorom HEP Toplinarstva. Na tom sastanku su se slikali, objavili to, pa je v.d. gradonačelnika obećao da će riješiti sve probleme Goričana koji su priključeni na toplane. No postavlja se pitanja treba li tome vjerovati. Prije četiri godine, također pred izbore, bivši gradonačelnik Barišić isto tako pozivao na rješavanje problema, slikao se… U to vrijeme gospodin Ačkar bio je njegov zamjenik i dugogodišnji suradnik. Čak štoviše, u siječnju 2017. mediji su prenijeli priopćenje koje je tadašnji i sadašnji predsjednik HDZ-a gospodin Ačkar poslao, a u kojem ističe, citiram: ‘Odlukom SDP-ove Vlade Zorana Milanovića izglasan je zakon koji Goričanima donosi visoke račune. Taj zakon je gradovima, pa tako i Velikoj Gorici, oduzeo pravo odlučivanja o cijeni grijanja, prepustivši građane samovolji HEP Toplinarstva. Od nove vlade se očekuje da što žurnije vrati gradovima pravo da odlučuju o odobravanju promjene cijene toplinske energije.’ To je izjava iz 2017. godine – podsjetio je Robić i nastavio:

– Kao što znamo, po pitanju promjene tog zakona saborski zastupnici Barišić i Ačkar nisu napravili apsolutno ništa. Štoviše, danas se ugovor s HEP Toplinarstvom nudi kao najkvalitetnije rješenje, a činjenica je jedino da se u 12 godina po pitanju grijanja sve ostalo isto. Svih 12 godina građani Velike Gorice plaćaju najskuplje grijanje u okruženju, 12 godina u Velikoj Gorici na vlasti je HDZ, 12 godina kandidati HDZ-a za gradonačelnika i njegove zamjenike nude i ponovno nude građanima rješenje problema. Svih tih 12 godina priča se da se radi o kompleksnom problemu kojeg treba rješavati sustavno i dugoročno, ali nije li 12 godina bilo dovoljno? I dalje nema niti roka niti procjene troškova, koliko bi građani trebali plaćati grijanje kad bi se to riješilo.

Istaknuo je Robić i kako “nije politički korektno mjesec dana prije izbora potpisivati ugovor kojom se i novoizabrana vlast obvezuje da će ga poštovati”, te dodao kako ovo nisu jedina obećanja koja nisu ispunjena. Spomenuo je suvremeni medicinski centar s rodilištem, centar Gorice bez automobila, program poticajne stanogradnje, solarni grad, rekreacijske centre Čiče i Ježevo, tramvajsku liniju Velika Gorica – Zagreb…

– Kaže stara izreka da se najviše laže prije izbora i poslije lova, ali HDZ-ova obećanja nadilaze sve mudrosti narodnih izreka. Građani su im bitni samo prije izbora, nakon toga ih se više ne sjete, bitni su oni, njihovi prijatelji i kumovi, njihovi interesi. I onda se postavlja pitanje treba li vjerovati HDZ-ovim obećanjima? Naravno da ne! Sve ovo su obećavali, nisu ispunili, pa ostaje još jedna stara narodna – obećanje, ludom radovanje! – zaključio je Robić.

Na njegovo izlaganje nadovezala se Stela Dragica Svračak.

– Mogu za početak najaviti da ćemo uskoro izaći s prijedlogom za grijanje u Velikoj Gorici, za drukčiji model nego što je bio do sad. Rješenje tog pitanja važna je i bitna tema koju treba riješiti u najkraćem mogućem roku. Apsurdno je da v.d. gradonačelnika Ačkar, koji je zajedno s bivšim gradonačelnikom Barišićem bio na vlasti u ovom gradu, nije napravio ništa. Čak se nije ni usudio ograditi se od situacije u kojoj se našao gradonačelnik. Imao je za to priliku, a nije ništa učinio. Ako nisu 12 godina riješili grijanje, zaista je pitanje zašto im sad vjerovati da to nije puko obećavanje i naslikavanje – istaknula je Svračak i nastavila:

– Osim ovog o grijanju, imamo još obećanja koja nisu izvršena i koja su aktualna ovih dana, baš prije izbora. Jedno od tih obećanja je i izgradnja doma za starije i nemoćne, koje je prije četiri godine obećano, a nije napravljeno. Štoviše, zemlja na kojoj je to predviđeno upravo je prodana. Pitanje je gdje, kada i u kojem roku ćemo dobiti taj dom. Obećali su i priključak na odvodnju, odnosno novi pročiščivač, a umjesto toga smo dobili veliku aferu, na nivou Hrvatske, a ne samo grada i županije. Priključak i dalje nemamo, ali imamo besramno obećanje da će se nešto po tom pitanju napraviti. Čak i kad imaju nešto isplanirano i omogućeno, kad imaju i sredstva, ništa se ne napravi. Jedna od takvih situacija je i isplata uskrsnica umirovljenicima, što je oporba stalno poticala, isticala da su sredstva osigurana. Dogodilo se baš pred izbore, pa tu uskrsnicu možemo nazvati i izbornica, odnosno kupovanje glasova.

Na kraju je zaključila:

– Nismo protiv toga da se u ovom gradu napravi bilo što što će našim građanima biti važno za bolji i lagodniji život u ovom gradu, mi smo za to da se ovdje želi doseliti svatko i ovdje ostati zauvijek. Nismo za ovu aktualnu situaciju, za obećavanje koje samo to i ostaje, mi smo za izvršavanje obećanja. Tu smo da podsjetimo građane Velike Gorice na neispunjena obećanja, da shvate da ni od ovih novih obećanja neće biti ništa.