Prijava

Vaša prijava

Kandidat za gradonačelnika Ivan Bekavac poručuje- Velika Gorica postat će grad jednakih mogućnosti i prilika


Pet je mjeseci kako je kandidaturu za gradonačelnika Grada Velike Gorice istaknuo kandidat MOST-a dr.Ivan Bekavac. Svakodnevno je među građanima s kojima razgovara o njihovim problemima i potrebama u ovom gradu, te je osim razgovora pokazao da mu nije problem ni primiti se alata i posla i popraviti nesigurne klupe u našem gradu kako bi bile upotrebljive i služile svrsi za koju su postavljene.

Gostujući u programu City radija, osvrnuo se na opskrbu energijom, najavu HEP Toplinarstva o ulaganju u našem gradu, ali i na temu pročistača, te otkrio što će s viškom kadrova, koji prema njegovom riječima opterećuju gradski proračun.

Život i rad u svakoj urbanoj sredini nezamisliv je bez sigurne i pouzdane opskrbe energijom. To se postiže samo stvaranjem strategije dugoročnog razvoja opskrbe energijom. Ima li naš grad takvu strategiju?

-Naslijedili smo sjajne urbanističke temelje položene još u prošlom stoljeću koji i danas rezultiraju ugradnjama interpolacija primjerene veličine bez nebodera, urbanističkom kontrolom i gospodarenjem prostorom za izgradnju gospodarskih i drugih objekata, sjajnim prometnim rješenjima obilaznica i pristupa autoputu koje treba još nastaviti te završiti.

Međutim naslijedili smo i zapušten sustav gospodarenja energijom neprimjeren današnjem primarno holističkom pristupu, jer se ovdje radi o urbanističkom, prometnom, socijalnom te energetskom sagledavanju organizacije života u gradu. Danas to rješava posebno područje gospodarenja energijom koje obično zovemo urbanom energetikom ili komunalnom energetikom. Dobro planirano, organizirano i vođeno, te racionalno upravljanje energetskom opskrbom umnogome određuje kvalitetu življenja u gradu.

Stoga se zalažem za dugoročno promišljeno gospodarenje svim oblicima energetske opskrbe u našem gradu. Radi se o usklađivanju tri energetska sustava: prirodni plin, toplinska energija i električna energija

Njihov usklađeni dugoročni razvoj treba biti interes strategije razvoja Grada. Danas postoji veliki broj različitih tehničko-tehnoloških rješenja koja mogu smanjiti, racionalizirati potrošnju energije, a time i troškove za krajnjeg korisnika.

HEP Toplinarstvo najavilo je ulaganje 30 milijuna kuna u modernizaciju toplovoda i stvaranje centralnog toplinskog sustava u Velikoj Gorici, te dodatnih 80 milijuna kuna kako bi postojeće toplinske stanice u Vidrićevoj i na Cibljanici prenamjenio u kogeneracijska postrojenja, Vaš komentar?

-Dugogodišnji problem skupog grijanja u Velikoj Gorici trebalo je početi rješavati prije deset godina u etapama. Onda je trebalo toplinske stanice u Vidrićevoj i na Cibljanici pretvoriti u kogeneracijska postrojenja što podrazumijeva istovremenu proizvodnju toplinske i električne energije. Bivši gradonačelnik, pa i današnji v.d. gradonačelnik naobećavali su se toga zadnjih dva mandata, međutim ništa. Gorica kaska za Zagrebom koji ima takve i bolje sustave već trideset i više godina, a Velikogoričani plaćaju danak političkim kompromisima HDZ-a i stranke pokojnog Bandića, kako onda tako i danas. Iz naših džepova plaćao se taj politički parazitizam na tijelu našeg grada i na računima grijanja, kao i u ugovorima sa Zet om. Rasipanje našeg novca radi mira u gradskoj upravi, a mir nije služio za rast i razvoj našeg grada koji funkcionira na auto pilotu zadnjih godina, nego za, kako vidimo iz medija, dogovore u stražnjim sobama goričkog restorana.

Sjetimo se samo epizode „razdjelnici“ koji su posve pogrešno shvaćeni kao naprave koje štede energiju i smanjuju račun za grijanje. Građanima nije pojašnjeno kako u očekivanju tehničko tehnoloških rješenja iz HEP-a ili vlastite gradske tvrtke toplinarstva, smanjiti račune grijanja može samo promjena navika, obnova ovojnica zgrada, popularno fasada, te ugradnja regulacijskih (radijatorskih) ventila, tamo gdje sustav grijanja to dopušta.

U mandatu gradonačelnika utvrdit ću opravdanost nastavka suradnje s HEP Toplinarstvom, te aktivirati davno utemeljenju javnu gradsku tvrtku VG Plin ukoliko za to postoji opravdani javni interes ekonomske računice.

Zadnjih tjedana imali smo najavu v.d. gradonačelnika spajanja Velike Gorice na pročistač odvodnje Grada Zagreba, potom je priča o tome utihnula, u očekivanju smo raspisivanja novog natječaja za pročistač odvodnje, kako Vi na to gledate?

-Tom problemu pristupiti ću operativno, a ne politički jer o rješenju i realizaciji ovisimo ne samo mi, nego i generacije koje dolaze. Naime v.d. Gradonačelnik izjavio je namjeru spajanja na pročistač očito nesvjestan okvira projekta koji treba ostvariti. Naime, njegov prethodnik bivši gradonačelnik je prilikom donošenja odluke o raspisivanju natječaja za izgradnju pročistača konzultirao struku, kako mu zakon i nalaže, da bi dobio stručne pokazatelje je li bolje vršiti rekonstrukciju i povećanje kapaciteta vlastitog pogona ili je bolje i jeftinije “uštekati” se na zagrebački pročistač.

I struka, IPZ Uniprojekt MFC d.o.o. izradila je Studiju o utjecaju na okoliš rekonstrukcije/dogradnje za pročišćavanje otpadnih voda s pripadajućim sustavom odvodnje. Studiju je radio ovlašteni pravni subjekt od strane izvršne vlasti u RH . Navedena studija razradila je sistem rekonstrukcije i nadogradnje, izvršila procjenu povećanja kapaciteta, modernizaciju, nadzor i sl. To je bio temelj za osiguranje bespovratnih sredstava iz fondova EU za Grad i sve nas. Na osnovu koje studije kojeg ovlaštenog pravnog subjekta v.d.gradonačelnik predlaže skretanje preko Domovinskog mosta do Zagreba “jer ima viška kapaciteta”? Na osnovu koje struke iznosi javno navedeno, te drži sastanke sa Hrvatskim vodama? S kojim uredom vlade RH se konzultirao o načinu raskida ugovornih obveza sa Fondom koji mu je osigurao sredstva i je li dio tih sredstava već utrošen? I drugo, sad već bivša uprava Grada raspisala je natječaj. Nigdje se ne vidi je li taj natječaj bio međunarodnog ili nacionalnog karaktera. Zar nitko u EU nema pravne subjekte koji rade takve pogone za svoje gradove i šire već su to samo tvrtke Strabag AG i Elektrocentar Petek? Izdvojena sredstva u tom natječaju iznosila su cca 100 milijuna kuna, a gore navedeni nude od 25 do 35% više.

Bekavac je ukazao na niz drugih problema, te istaknuo što će prvo promijeniti kad postane gradonačelnik.

-Vrijedi podsjetiti javnost i na obećanje današnjeg „nisam znao“ v.d. gradonačelnika, dano Lomničanima prije nekoliko godina o osnivanju odvjetničkog tima za rješavanje spornih pravnih elemenata asfaltne bazu, a koji nikad nije osnovan, ili pak na okolnost da zaposlenici Grada koji rade na izdavanju građevinskih dozvola ne obavještavaju vlasnike susjednih nekretnina o izdavanju građevinskih dozvola, pa građani tek post festum bivaju dovedeni pred gotov čin.

Ili pak na činjenicu nepostojanja novog cjenika prikupljanja i odvoza komunalnog otpada, kao niti usklađivanja istih usluga sa zakonom iz 2013, a sada smo u 2021.! o čemu sam i već ranije govorio.

Istekao je i zakonski rok i nema objave izvješća o provedbi Plana gospodarenja otpadom Grada Velike Gorice za 2020. g. koji bi trebao pokazati kako nažalost gradska uprava nije opravdala očekivanja nas građana o održivom gospodarenju otpadom kao jednom od temelja suvremenog kružnog gospodarstva.

U zaključku želim poručiti građanima kako sam temeljito proučio Statut Grada Velike Gorice, te Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta. Prvi radni dan u gradskoj upravi tražit ću organizacijsku shemu gradske uprave, te izvješće o radu svih pročelnika upravnih odjela te plan rada za naredno razdoblje.

Isto ću tražiti i od svih predsjednika upravnih vijeća ustanova, poduzeća u gradskom vlasništvu, kao i od nadzornih odbora javnih gradskih tvrtki o čijoj odgovornosti nitko ne govori.

Neće više izmišljena radna mjesta opterećivati gradski proračun, uhljebi i paraziti javnog novca dobit će otkaze. Velika Gorica postat će grad jednakih mogućnosti i prilika. – zaključio je Bekavac.

Cijelu emisiju poslušajte OVDJE.