Prijava

Vaša prijava

U Tjednu dokumentarnog filma na repertoaru kina sedam nagrađivanih filmova

[]

Višestruko nagrađivano dokumentarni filmovi domaćih i inozemnih autora u četvrtak stižu na veliko platno goričkog kina. Tjedan dokumentarnog filma – TDF u Kinu Gorica počinje u četvrtak, 15. travnja, a traje do srijede, 21. travnja. Ljubitelje dokumentaraca svaki dan očekuje projekcija jednog dokumentarnog filma, i to u 19 sati, a cijena ulaznice je 15 kuna.

Ove godine na TDF-u Goričani mogu pogledati film Ponoćna obitelj, o utrci za profitom privatnih obiteljskih ambulantnih službi nastalima kao rezultat kaotičnog i uništenog javnog zdravstva u Meksiku.

U Kinu Gorica prikazat će i dokumentarac Nun of your business, domaći film o životu dviju mladih časnih sestara koje donose najtežu odluku svog života – napustiti samostan i započeti novi zajednički život na jednom od dalmatinskih otoka gdje se nadaju da će ih tradicionalna lokalna zajednica prihvatiti.

Film Usidjelica priča o ekstenzivnoj kineskoj kampanji sramoćenja neudanih djevojaka u cilju poboljšanja demografske neravnoteže nacije nastale na politici “jednog djeteta”.

Gorička publika imat će priliku pogledati i dokumentarac Zašto skačem snimljen prema bestselleru Naokija Higashide. Film gledatelja duboko uvlači u istraživanje doživljaja autističnih ljudi diljem svijeta, a spaja Higashidine revolucionarne uvide o autizmu, koji su nastali kada je imao tek trinaest godina, i intimne portrete pet čudesnih mladih ljudi.

Osim toga, na rasporedu TDF-a  našao se i dokumentarac o nasljeđu i životnom djelu Stiega Larssona, tvorca i autora uspješne trilogije Millennium, prema kojoj je nastalo nekoliko hvaljenih filmova.

Dokumentarac Jedriličarke s broda Maiden o prvoj ženskoj posadi u povijesti prekooceanske jedriličarske utrke Whitbread u čiji uspjeh nisu vjerovali muški kolege, mediji su se kladili na neuspjeh, a potencijalni sponzori godinama odbijali, bojeći se lošeg publiciteta u slučaju da ne prežive također je na repertoaru goričkog kina.

Na kraju, tu je i domaći dokumentarni film Nikole Horvata koji je 2006. postao prvi Hrvat koji je prehodao 4.300 kilometara Pacific Crest Traila, staze koja se proteže od meksičke do kanadske granice u SAD-u.