Prijava

Vaša prijava

VIDEO Nakon početnog šoka, svi su oduševljeni muškim odgajateljem

[]

Ples, pjesma, veselje, zagrljaji i osmijesi, svakodnevica su Tihomira Kovačevića. On je muški odgajatelj u Dječjem vrtiću Žirek u mješovitoj skupini, a taj posao radi već punih 12 godina.

– Na početku nisam bio siguran da li je to zanimanje za mene, no već u prvim danima na poslu djeca su me jako dobro prihvatila, roditelji su bili šokirani i pomalo skeptični, kako to odjednom da sada imamo stričeka, a ne tetu – priča nam Tihomir.

Nakon početnog šoka roditelja. Tihomir je postao omiljen, ne samo među kolegama već i djecom.

– Stalno je dinamično, veselo, ima i tužnih trenutaka, ali brzo to riješimo. Grupa je mješovita, što je odlično. Funkcioniramo kao obitelj, odgojiteljice imaju ulogu mame, a odgojitelj tate, kaže naš odgajatelj.

Upoznajte Tihomira Kovačevića, muškog odgajatelj u DV Žirek foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Tihomir je otac dvoje male djece, ima sina i kćer, kaže kako čovjek uči cijeli život i naravno da ona znanja koja stekneš na poslu moguće je primijeniti i kod kuće.
Kroz timski rad i planiranje aktivnosti, Nada, Nina i Tihomir, uspjeli su stvoriti sredinu koja podsjeća na obitelj.

– Pokazali smo da je rodna ravnopravnost jako bitna jer na taj način djeca uče ponašati se. Ne odbijaju stričeka kad dođe s njima plesati, ne zaziru od toga kada dijete treba emocionalnu podršku, kaže odgojiteljica Nada Babić Čavrak.

U obiteljskoj atmosferi, djeca uživaju u igri i brojnim aktivnostima, a najviše vole tjelesne i glazbene aktivnosti ističe Tihomir koji im ponekad svira harmoniku i gitaru.

Upoznajte Tihomira Kovačevića, muškog odgajatelj u DV Žirek foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Muških odgojitelja u Hrvatskoj je svega nekolicina, prema podacima njih 5 posto. Tihomir smatra kako bi svaka odgojna skupina u vrtiću trebala imati barem jednog muškog odgajatelja.

– To je posebno važno za djecu s teškoćama u razvoju. Mi ih ove godine imamo dvoje i pokazalo se da jako dobro reagiraju, ističe Tihomir.

Dječji vrtić Žirek do prije par godina bio je jedini vrtić u gradu koji je imao muškog odgajatelja. Još jedan radi u Dječjem vrtiću Velika Gorica.

– Tihomir je vrlo omiljen u kolektivu. Ta jedna ekskluziva nam je na baš na ponos našeg vrtića – priča nam ravnateljica Sandra Crnić koja je i sama dok se školovala u grupi imala dvoje kolega.

– Njegov humor, pristup radu i odnos prema djeci, motiviraju i nas ostale kolegice da slijedimo ono što on zamisli, ističe Babić Čavrak.

Na kraju cijele priče, ovaj pozitivan primjer, pokazao je da nije bitno kojeg si spola kada radiš ono što voliš i daješ sebe u to. Možda baš Tihomir potakne mnoge druge da unatoč svemu treba slijediti svoje snove.