Prijava

Vaša prijava

Održana radionica Fotonaponski sustavi za kućanstva u sklopu projekta Buš Eko?!

[]

OSS Buševec i Udruga DOOR u subotu su u Domu kulture Buševec održali radionicu “Fotonaponski sustavi za kućanstva”. Razgovarali su o tehničkim, regulatornim i financijskim aspektima fotonaponskih sustava za samoopskrbu. Stanovnici Buševca, ali i okolnih mjesta imali su priliku razmijeniti vlastita iskustva: vlasnici postojećih fotonaponskih sustava opisali su proces kroz koji su prošli pri instalaciji, troškove i stvarnu proizvodnju energije; oni koji već ozbiljno razmišljaju o vlastitom sustavu su podijelili iskustva u dobivanju ponuda, dok su se neki prvi put susreli s osnovnim pojmovima. Kao jedna od prepreka istaknuta je nejasna komunikacija s instalaterima solarnih sustava i otkupljivačima energije.

– Na kraju radionice smo napravili nekoliko proračuna procjene proizvodnje fotonaponskih sustava ovisno o nagibu i orijentaciji panela, te smo demonstrirali rad malog otočnog (off-grid) solarnog sustava. Nadamo se da je radionica bila korisna i da je većina prisutnih bliže postavljanju vlastite fotonaponske elektrane – kaže Irena Rožić, koordinatorica projekta Buš Eko?! u sklopu kojega je održana ova radionica.

Sljedeća radionica projekta Buš Eko?! je 22. svibnja, a OSS Buševec ju organizira u suradnji s REGEA-om te će biti govora o zamjeni starih i neučinkovitih sustava za grijanje i hlađenje novima, učinkovitijima, ekološki prihvatljivijima i ekonomičnijima.