Prijava

Vaša prijava

FOTO Pučko otvoreno učilište slavi rođendan! Evo kako je nekad izgledao život u Gorici

[]

Povijest Velike Gorice zapravo je priča o stalnom, u nekim trenucima i “ludom” rastu i razvoju. Priča je to o gradu koji se naslonio na metropolu, koji je geografski i prometno pozicioniran praktički savršeno, koji se smjestio u srcu pitoreskne kombinacije turopoljske ravnice i obližnjih brega. Priča je to o gradu koji već desetljećima nezaustavljivo raste.

Na popisu stanovništva 1961. godine Velika Gorica imala je nešto više od 25.000 stanovnika, što će reći da se taj broj u sljedećih šezdeset godina gotovo – utrostručio! Za svaku sredinu, pa tako i ovu našu, takav rast posljedično donosi i ogromne promjene u životu grada, u sastavu stanovništva, velikim dijelom i u mentalitetu…

U nekim prošlim vremenima drukčije se “brijalo”, izlazilo se na druga mjesta, u druge dijelove grada, ljudi su se okupljali na drugim i drukčijim mjestima i na drukčiji način. S puno manje kafića, s plesnjacima kao načinom života, s odlascima u kino, s okupljanjima na Starom Radniku, gdje je grad vikendima živio punim plućima.

I nekoliko je načina da se ispriča ta priča, možda je najromantičnija opcija čuti je iz prve ruke, od aktera tih vremena, ali jedan od načina je i – fotografija. Dobar dio već ih je izblijedio, no upravo to i nosi neki dodatan šarm, u koji će se moći uvjeriti i sami Goričani. Oni koji su tad bili tu, oni koji su došli kasnije i zavoljeli ovaj grad, ali i oni mlađi, koji su o vremenima u kojima su snimljene ove fotografija samo slušali u pričama. Sve to moći će se vidjeti u sklopu jedne važne rođendanske proslave.

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, naime, 23. travnja, na Jurjevo, obilježava svoj dan. Tim će povodom, u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, biti organiziran niz događanja, od koncerata i predavanja do besplatnih radionica i filmskih projekcija, a u Izložbenom prostoru Učilišta postavljena je izložba fotografija pod nazivom “60 godina kulture i znanja”.

Pučko otvoreno učilište osnovano je 1960. godine, tada pod nazivom Narodno sveučilište općine Velika Gorica. Sve što se događalo u našem gradu i cijelom ovom kraju u posljednjih šest desetljeća bilo je na neki način povezano s ovom ustanovom, koja je bila nositelj kulturnih događanja, informiranja javnosti i obrazovanja. Na izložbi je prikazano 50 atraktivnih fotografija koje će nas, barem nakratko, vratiti u neka prošla vremena.

Izloženi su stari brojevi Velikogoričkog lista i učeničkog lista Žir, fotografije s brojnih koncerata, izložbi i predstava u prostoru ili u organizaciji Učilišta. Podsjetit će nas i na raznovrsne radionice i tečajeve, atmosferu u Klubu 100 ili Klubu mladih, izgled nekadašnje zgrade u Zagrebačkoj te izgradnju Doma kulture u Galženici. Izložba ostaje otvorena do 25. travnja.

Galerija fotografija