Prijava

Vaša prijava

FOTO Jurjevski krijes u Lukavcu: Bitno da običaji ne nestanu i ne zamru

[]

Na današnji dan diljem Turopolja obilježava se Jurjevo. Na blagdan Jurjeva stoka se prvi put u godini izvodila na pašu, pleli su se cvjetni vijenci, bacali na kuće i štale, djevojke su se umivale u cvjetnoj vodi, a središnje događanje oduvijek je bilo paljenje jurjevskih krijesova, na svakom raskrižju, u svakom selu. Jurjevo, koje obilježavamo na današnji dan, 23.travnja, u narodu je poznato kao pravi početak proljeća i nove gospodarske godine.

– Mi iz Plemenite općine turopoljske nastojali smo svih ovih godina, još 1993. godine, tom događaju dati na značaju i vratiti ga tradicijski gdje mu je mjesto. Centralno mjesto obilježavanja svih ovih godina bilo je Jurjevo u Lukavec gradu, ali nažalost već drugu godinu nemamo centralnu proslavu budući da se ljudi i dalje ne bi trebali okupljati – kazao je župan Plemenite općine turopoljske Juraj Odrčić.

Upravo kako bi se Jurjevo ipak, pa makar i simbolično, obilježilo, večer uoči Jurjeva članovi Plemenite općine turopoljske su ispred dvorca zapalili krijes. Događaju su nazočili i članovi povijesne postrojbe Turopoljskog banderija, čiji je sv. Juraj zaštitnik Turopoljskog banderija.

Osim toga, i sučije (podružnice) Plemenite općine turopoljske organizirat će u svojim selima paljenje krijesova, ali sve uz poštivanje epidemioloških mjera i bez okupljanja.

– Unatoč cijeloj situaciji, proljeće nam dolazi pred vrata i ovim krijesom ćemo rastjerati zimu. Znamo kako kaže naša stara jurjevska uzrečica “Gdo ni letos na kresu, taj bu letos v lesu”. Bitno nam je da naši jurjevski običaji, barem kroz simboliku krijesa, ne nestanu i ne zamru – zaključio je Odrčić.

Galerija fotografija