Prijava

Vaša prijava

Tea je promovirala Amsterdam, belgijske gradove i muzeje, a sada se vratila u Veliku Goricu

[]

Ljubav prema umjetnosti odvela ju je na studij povijesti umjetnosti i povijesti. Zanimanje za nove zemlje, ljude i različite kulture, potaknula ju je na putovanja. Želja da postane poduzetnica bila je jača od komentara kako u kulturi nema novaca, pa je pokrenula vlastiti posao. Svoje prve poslovne korake Tea Gudek Šnajdar napravila je u Nizozemskoj i, kao da nije bilo dovoljno teško pronaći način da ‘živi’ od kulture, naša povjesničarka umjetnosti morala je učiti o porezima i baviti se administracijom na nizozemskom jeziku. No, uspjela je pokrenuti Culture Tourist, tvrtku za promociju umjetnosti i kulturnog turizma. Svoj posao ova 34-godišnjakinja prošle je godine preselila u Veliku Goricu iz koje sada čitateljima iz cijelog svijeta približava teme iz svijeta umjetnosti i putovanja.

– Prvi korak bilo je pokretanje web stranice Culture Tourist. Počela sam pisati o zanimljivim primjerima kulturnog turizma u Europi. Ideja mi je bila inspirirati ljude da više posjećuju muzeje, kulturne institucije, arheološka nalazišta i uključe ih u itinerare svojih izleta. Također sam te institucije željela predstaviti na zanimljiv način i razumljivijim rječnikom – prisjeća se Tea.

Osim što vodi svoju internetsku stranicu, Tea surađuje s brojnim muzejima, kulturnim institucijama i turističkim zajednicama, a svi oni upravo će se njoj obratiti kada žele svojoj publici ponuditi inovativne kulturne sadržaje. Kroz ovakve suradnje javila se i ideja o izradi kvalitetnog muzejskog suvenira. Tako je Tea počela izrađivati edukativne razglednice koje se mogu obojati, a na kojima su prikazani razni povijesni lokaliteti, spomenici ili postavi muzeja.

– Upravo sam završila veliki set od 44 razglednice za Kulturnu rutu Vijeća Europske Unije – Transromanicu, koja mi je bila najzahtjevniji, ali i najdraži projekt do sada – otkriva Tea.

Jedan od njoj najdražih proizvoda koje je osmislila je mobilna aplikacija koja posjetitelje vodi Amsterdamom, po mjestima gdje je živio i radio nizozemski slikar Rembrandt van Rijn. Tea je radila i na promociji čitavog niza gradova, muzeja, izložbi i proslava kulturnih obljetnica belgijske regije Flandrija.

– Uz sve to, radim na organizaciji izložbi, a trenutno i na kulturno-turističkom vodiču po Zagrebu – priča ova svestrana poduzetnica i promotorica kulturnog turizma koja sada sve više radi i s domaćim kulturnim ustanovama.

VG – ZG – Amsterdam

Teina priča krenula je iz Velike Gorice gdje je živjela prije nego što je otišla na studij u Rijeku i Zagreb. Nakon što je suprug dobio posao u Amsterdamu, preselili su u Nizozemsku i tamo živjeli sedam godina.

– Nizozemska je zemlja s visokom kvalitetom života, divnom arhitekturom i velikom internacionalnom zajednicom, pa je to iskustvo bilo apsolutno pozitivno. Godinu dana nakon preseljenja dobila sam sina, pa je on odrastao u tom vrlo opuštenom nizozemskom odgojnom sustavu – priča nam Tea i dodaje kako je jedna od izvrsnih pogodnosti Amsterdama njegova povezanost ostatkom Europe i svijeta.

Upravo je ovdje Tea uspjela pokrenuti svoj san, iako ju je poduzetništvo privlačilo oduvijek.

– U kulturi u pravilu ne postoji poduzetništvo. Kada sam počela raditi nebrojeno sam se puta susrela s izjavom: ‘U kulturi uvijek fali novca’, a u meni je proradio neki prkos, tako da sam počela razmišljati o tome kako kultura i umjetnost mogu postati profitabilnije i samoodržive – priča nam Tea.

Početak je, kao i za većinu poduzetnika, bio težak. Vodila je web stranicu, koja joj tada još nije donosila zaradu, i paralelno radila u velikoj međunarodnoj turističkoj kompaniji. Imala je skroman cilj – zaraditi za mjesečnu cijenu vrtića, što je u Nizozemskoj oko 1.600 eura. Zahvaljujući suradnji s dva vodeća amsterdamska muzeja, ubrzo se mogla upustiti u avanturu poduzetništva. No, za prve profitabilne suradnje na web stranici morala je pričekati još oko dvije godine.

Kulturni turist u Gorici

S pandemijom koronavirusa Tei i njezinom suprugu posao je potpuno prešao u online svijet, pa su se odlučili vratiti u Hrvatsku i smisliti plan za dalje. U Gorici su, kaže, završili slučajno.

– Plan je bio vratiti se u Zagreb. No, dogodio se potres i više nam se sviđala ideja života u mirnijoj sredini i novogradnji. Budući da ja zbog posla moram puno putovati, blizina aerodroma je također bila bitna – prepričava nam Tea.

Povratak u Hrvatsku Tei je otvorio vrata za suradnju i s domaćim kulturnim ustanovama. Kaže kako su goričke kulturne institucije otvorene za inovativne projekte, pa je već započela suradnju na nekim projektima. U Pučkom otvorenom učilištu Goričani su Teu upoznali kroz kulturno-putopisno predavanje ‘Tragovima Vincenta van Gogha’, a s Galerijom Galženica radi na seriji predavanja o hrvatskim modernim slikarima.

TEA GUDEK ŠNAJDAR

– Velika Gorica ima neobičnu situaciju – jedan je od najvećih gradova u Hrvatskoj, no za mnoge svoje stanovnike funkcionira kao kvart u Zagrebu. Čini mi se da je zbog te vrlo bliske veze poprilično izazovno osmisliti i prezentirati goričku turističku priču. No, nije nemoguće! – smatra Tea kojoj je posebno interesantna autohtona arhitektura Turopolja te smatra kako bi se od toga dala ispričati fantastična priča.

– Trebalo bi i iskoristiti blizinu Zagreba, kako bi se privukli posjetitelji u ovaj lijepi kraj. Moja želja je napraviti projekt vezan uz turopoljsku baštinu, no, nažalost, zbog obima posla još se nisam stigla time detaljnije pozabaviti. No, svakako je u planu – kaže Tea.